bezár
 

Portfóliók

Diktátorok iskolája

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
  Diktátorok iskolája
Erich Kästner
http://www.erich-kaestner-museum.de/english.htm

www.partvonal.hu
dora.nemes@partvonal.hu

A Magyarországon még aligha ismert mű a szerzőt Borges, Capek, Karinthy nívós rokonává avatja, politikai allegóriája túlmutat azokon a szörnyű aktualitásokon is, amelyek létrehozták. A cserélhető diktátorok hosszú sora dürrenmatti gondolat, amelynek konklúzióit a szerző következetesen beláttatja, minden olvasójával, egy susztert tesz meg látszólagos diktátornak, mit sem sejtve a későbbi romániai eseményekről, ám a diktátorok sem mások, mint cserélhető bábúk, gyomrukban a felhúzható gramofonnal.
A hetvenöt évet megélt német művész útja a polgári humanizmuson át az expresszionizmus világmegváltó extravaganciájáig tart, a Heine-vel tartott hosszú lieason közben. A magyar közízlés és recepció szívesen és tévesen helyezi őt-a magyar Fekete Istvánnal együtt- az ifjúsági irodalom polcára. Ám, ő nem ilyen könnyű eset, olvastam ki korábban megjelent verseskötetéből, amiből négy is akad. Nem adta magát könnyen: filozófiai tanulmányait a drezdai egyetemen képes volt újságcikkeinek honoráriumából fedezni. Hab a tortán, hogy szatirikus hangneme ellenére egy erotikus vers miatt bocsátják el, hamar talpra áll, és álnéven ír, kopoltyút növeszt és termékeny publikálásba fog, aki a tíz év alatt írt cikkeit mintegy 350-re becsüli, az alighanem alulértékeli őt. Meghökkentő módon nem emigrál Hitler hatalomra jutása után, noha a Gestapo többször elhurcolja, sőt a Német Írószövetségből is kizárják és meg kell érnie műveinek 1933-as máglyára vetését. Újra előveszi kopoltyúját a háborgó mélyvízben, s a háború befejeztéig Svájcban publikál, de Tirolban várja meg a háború végét, ez az egyedi észjárású ember.
A kilenc felvonásból álló színdarab a végsőkig idomított emberről szól, mint a szörnyűség rekvizitumáról, az emberről, aki utolérte torzképét.
„Ez a könyv egy színdarab, mégpedig, ha címkével akarjuk ellátni, politikai dráma Egy erényes felkelés véget vet egy véres, burleszk diktatúrának. Azután a felkelőt meggyilkolják, és megszilárdul a következő diktatúra. A lázadó csak eszköz volt a számára. Ő volt a trójai szamár -Két kormányt döntenek meg, mindkettőt az államcsíny klasszikus szabályai szerint. De a régiekhez új módszerek társulnak. A polgárháború is ismer modern fegyvereket. Ha régen egy tribun ötezer emberhez beszélt, akkor ötezer emberhez beszélt. Ha ma tízmillióhoz beszél, akkor vagy tízmillióhoz beszél, vagy ha a hangkabinban elfordítanak egy gombot, senkihez. Legyőzték, és nem is tud róla. Azt hiszi, él, pedig halott. Az államcsíny technikájának számolnia kell a technika államcsínyével. Ez a könyv egy színdarab, és célja van A terv húsz éves, a cél régebbi, a téma pedig, sajnos, nem avult el. Vannak krónikus aktualitások” -mondja a darabjáról, amit Chaval eszméletlenül jó grafikái illusztrálnak, és Fürst Anna remekül fordított- Münchenben, 1956-ban, Erich Kästner
Kästner is, mint a maga korában Heine, hadakozik az ostobaság, a maradiság, a szemellenzős filisztererkölcs és a hamis patriotizmus ellen. Könyveim átnézésekor c. válogatott kötetének előszavában a szatirikus írókról írt sorai önvallomással érnek fel:
„Szívük legrejtettebb zugában félénken és a világ minden garázdálkodása ellenére virágzik a balga és oktalan remény, hogy talán az emberek mégis egy kicsit, egy egészen kicsit jobbá tudnának lenni, ha elég gyakran megszidják, kérik, megsértik és kinevetik őket.”
Kästner, „a német felvilágosodás dédunokája”, ebből a „balga”, de mindvégig racionalista gyökerű optimizmusból kiindulva írja verseit és prózai műveit, s válik a német olvasóközönség egyik legkedveltebb írójává. Ebben szerepe van Kästner írói hitvallása sarkalatos pontjainak is, mely szerint „az érzés őszintesége, a gondolkodás világossága, az egyszerűség szóban és mondatban” lényegében magában foglalja az „új tárgyilagosság” célkitűzéseit.(wikipédia)
Kerekes Tamás
Kiadó
Erich Kästner:
A diktátorok iskolája
A huszadik századi irodalom számos jelentős írójához hasonlóan Erich Kästner is úgy él a köztudatban, mint a gyermekirodalom mestere, hiszen A két Lotti, A repülő osztály, az Emil és a detektívek mindannyiunk kedves olvasmányai. Kästner azonban nem csak ifjúsági regényeket írt, tollából verseskötetek, esszék, színházi és filmkritikák, felnőtt regények és forgatókönyvek születtek, 1956 pedig egy színdarabbal, A diktátorok iskolájával jelent meg olvasói előtt.

Az 1957-es színházi ősbemutatón a közönséget megrémisztette a téma, hogy mennyire egyszerű akaratától megfosztani egy egész népet, és a teljhatalommal rendelkező diktátor, ha elbukik, észrevétlenül lecserélhető egy másikra.

"Ez a könyv egy színdarab, és húsz éve tervezem, hogy megírom. Akkoriban sokan, köztük a szerző is, elvesztették minden reményüket, viszont nyertek egy tapasztalatot. A német példából megtudták, hogy az ember, külsődleges hasonlóságának megőrzése mellett, a felismerhetetlenségig eltorzulhat. A műnek célja van. A terv húszéves, a cél régebbi, a téma pedig, sajnos, nem avult el. Vannak krónikus aktualitások."

Fordította: Fürst Anna
Keménytáblás, 120 oldal
ISBN 978 963 9644 93 9
Ára: 2 290 Ft



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés