bezár
 

Portfóliók

Tollinga

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 

Tollinga pályázat

Nyertes alkotásai, 2008

www.novumverlag.hu

 

 

Író az, akinek olvasója van

 

Az amatőrnek ihlet kell, a profinak előleg

 

 

A Tollinga portál elsősorban pályázatairól ismert a netizmó amatőr köreiben. Az amatőr-ségnek valami pejoratív zöngéje van Magyarországon. Noha két kezemen meg tudom számolni, hogy ki az,aki az írásaiból él meg pusztán. A Tollinga talán a legszélesebb kört fogja (fogná föl, ha a felhasználók élnének a lehetőségekkel...) a művészeti portálok közül. Cserében viszont furcsa web.0,75-ös felületet kínál, ami rontja a többi portállal szemben a versenyképességét. Ha más portálon regisztrálok, ott valamiféle (sokhelyt már web2, beta) "igazi"-nak látszó "komoly" hatású felületet kapok. Itt pedig a sűrítmények mezei, a saját pc kínálta szerkesztői felületeken jelennek meg, pl. word-ben vagy képnézegetőben... Önellenható is ez, hiszen így a portál a lehető legkisebb byte tömeget görgeti, márpedig ez a mai byte-hízlalási harcban (egyes amatőr fotóportálok már 10gigás képméretet követelnek... persze a byte-hízlalás a főcél) .Félő, hogy a felhasználói körön kívüli látogatóknak nehézkes is ez a felibe- harmadába' web-es jellegű felület. ma már mindenképpen figyelembe kell venni A 3mp-es időhatárt, kb. ennyi az  intervallum, ami alatt a felületnek magához (..ba..) kell vonzania a felhasználót. Boldogult ifjúkoromban nekem is felajánlották, hogy benne lehetek egy antológiában. Oldalanként kérték az önköltséget. Két írásom belekerült hatezer forintomba. Ennyit, gondolom, megér, de amikor a postás hozta a könyvet és kérte az utólagos postaköltség hatezer forintját, az már nem volt kellemes.

A hasonló webportálok (fullextra,7torony,prae.hu,Napvilág Íróklub) közt  most a Tollinga rukkolt elő nyomtatott kiadvánnyal, méghozzá, mely méreteiben is a megcélzott „könyvséget” mutatja fel, azaz jó vaskos, de jó kézbe venni is.

A majdnem hatszáz oldalas kiadvány mindenik alkotójáról egyenként véleményt írni recenzióbéli képtelenség. A kötet szerkesztői a következő kategóriákat állították fel: vers, karcolat, novella, esszé, úti vázlat, karcolat, sci-fi, kritika, színpadi mű, film-forgatókönyv, humoreszk, mese, különdíj, regény, festészet, fafaragás, fotó, elektronikus grafika, rajz, fémművesség, szobrászat, kerámia, üvegfestés, gobelin, divattervezés, Kár, hogy mindössze tizenhét alkotóról közölnek csak életrajzot, fényképpel. Néhányuk írását már ismertem az interneten, de teljesen más volt, azaz, hogy jobb volt őket nyomtatásban látni.

Jó volt meggyőződni arról, hogy csak a költő csinál hazát a legelőből, hogy tollat forgatnak emberek. Óriási ováció veszi körül a blogokat, azaz elektronikus naplókat, még versenyt is írnak ki, holott a gasztrogiccs, és a megmondós kategóriát Arisztotelész még nem vehette fel a Poetikájába. A lelkesedés nagy. A Könyvhéten azt hiszem 400 új mű került a standokra, ha belegondolok, hogy az USA évente 30 ezer új regényt termel, és összevetem a két ország anyagi és szellemi erőforrásait, akkor van min gondolkodnom.

Van amiről nem merek nyilatkozni: képzőművészet.

Van, amiről mernék,(novella, esszé) de ez képtelenség, hisz mindegyik alkotó pályázat-nyertes. Ami őszinte örömmel tölt el, hogy a webműhely egyrészt nemcsak a nyilvánosság elé állt, de ahogy látom, egymást bírálva segítik tovább, amit rendkívül jónak tartok. Megyém egyetlen irodalmi lapjának vezetője nem ért a prózához, félénkségből és szakmai gyávaságból amazóniai írókat közöl inkább, mintsem, hogy időt és energiát fektessen a megye tehetségeinek felkutatására, majd gondozására. Holott ez lenne a dolga.

Én magam is örömmel olvastam a könyv minden lapját, nagyon kíváncsi voltam ugyanis, hogy mit rejt az amatőrök tarsolya, rávernek-e az ún. profikra, azaz a posztmodern konzumidióta hablatyra, mely abból áll, hogy hülyeségeket firkálnak, aztán jól megdicsérik egymást és irodalom helyett a focit választják, de nívós díjakat markolnak fel egymás ajánlására.

Kívánom, hogy a legtöbb tehetséges tollforgatót és művészt kísérje szerencse.

Kedvencem a Por-no- cimű írás. Lehetetlen lenne idéznem, elrontanám a Poént.

A kötetet vegyék meg, érdemes

 

Kerekes Tamás

 

 

 

 

Akkor is, ha tiltják...

Ár: 5.490 Ft

Méret: 13,5 x 21,5 cm

Oldal: 592

ISBN: 978-963-9842-34-2

Megjelenés: 06/2008

 

Ön, kedves olvasó, kivételes helyzetben van, hiszen előítéletek nélkül választhat magának szerzőt, alkotót. Régi magyar mondás szerint: „minden zsák megtalálja a maga foltját“. Így találja meg a történet az olvasóját és fordítva, hiszen mindenkinek mást mond egy vers, egy különös hangvételű novella, vagy éppen egy tanulságos mese.

A Tollinga multikulturális művészeti portál lehetőséget teremt eddig ismeretlen, vagy kevésbé ismert tehetséges szerzők és alkotók műveinek bemutatására, akik munkásságukról a következőképpen vallanak:

„Egy belső kényszer él mindannyiunkban: maradandót létrehozni, valamit hátrahagyni utódainkra. Tökéleteset szeretnénk alkotni, olyat, ami megragad szívet-lelket, kevesebbel sohasem érjük be. Minden műben kicsit önmagunk is benne vagyunk, egy részünk, lelkünk rezdülése, életünknek egy pillanata. Számunkra az élet tökéletes értelme mégsem a cél, hanem az oda vezető út, amely során megmutathatjuk spirituális utazásunk állomásait.“ Fekete Annamária (Alie Neetah) – a könyv társszerzője

 



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés