bezár
 

Portfóliók

Hitler árulói

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hitler árulói

„Wilson elnök és az ő tizennégy pontja bosszantanak. Még a magasságos Úristennek is csak tíz volt” (George Clemenceau)

A markánsan két részre osztott kötet első része Hitler hatalomra-jutásával és ellenzőivel foglalkozik, a másik fele az ellenállói csoportjáról beszél, kik az életüket is kockára tették, nehogy a nácizmus világbirodalmat építsen ki.

Hermann Göring azt nyilatkozta a Reichstag után, hogy a gyújtogatásról csak egyetlen ember tudja az igazságot: ő maga, mivel ő követte el.
Ha szigorúan vesszük az árulás fogalmát, akkor íz első maga Hitler volt. Hitler a vesztes háború után csatalakozott egy csekély létszámú, müncheni munkáscsoporthoz ( Német Munkáspárt) Ebben a csoportban Hitler, 1919 szeptemberében egy maroknyi, alig néhány tagot számláló, határozott célok nélküli, nacionalista pártot talált. A tagokban mindössze az volt a közös, hogy gyűlölték a zsidókat. Hitler kórházi kezelése után vette fel a kapcsolatot
ezzel a csoporttal és az volt a feladata, hogy kémkedjen a csoport tevékenységéről.

Hitler első árulója: von Kahr

1923-ban Röhm és a NSDAP elég erőssé váltak ahhoz, kísérletet tegyenek a hatalom megragadására.. A hírhedtté vált sörpincében maga Ludendorff is támogatta. Gustav von Bahr megtagadta a Berlinből érkező katonai parancsok végrehajtását. Hitlert rendkívül zavarta, hogy a köztudottan monarchista von Kahr megpróbálhatja visszaállítani a bajor monarchiát. A sörpincében Hitler pisztollyal kényszerítette Kahrt a csatlakozására. Ezután von Kahr visszaszerezték az irányítást a bajor kormányzat és a hadsereg fölött és Kmpfbund előtt Hitler csőcselékét már szervezett hadsereg várta. Hitlert elítélték.
A kötet lényegesen több, mint az árulások sorozata, feltárul Németország zaklatott, anyagilag megroppantott élete. A forradalom felfalja gyermekeit, a következő árulókat Hitler a saját soraikban kereste.
Hitler miután betiltotta az alkotmányt, betiltott minden más politikai pártot, szakszervezetet, elhallgattatta az egyházat, a külpolitika felé irányította figyelmét, de legelőbb le akart számolni a náci szervezeten belüli legnagyobb ellenfelével. Ernst Röhm Hitler barátja volt, többek közt neki köszönhette a hatalomra kerülését, az SA vezetője volt. A kisstílű gazemberekből álló csoport arra számított, hogy bekerülhetnek a Hitler által vezetett regurális erők közé. Mivel Röhm szövetséget kötött baloldali Gregor Srasserrel, Goebbels egykori mentorával, és egy második forradalmat akart elindítani, hogy megszerezze a hatalmat a munkásosztály számára. Hitler megpróbálta lebeszélni, de terve nem sikerült. A” hosszú kések éjszakáján” Hitler leszámolt belső ellenfeleivel. A leszámolás kiterjedt az egész országra. Berlinben az agyonlövés előtt sokan megerősítették Hitlernek tett hűségesküjüket, mert azt hitték, vezérüket megfosztották a hatalomtól. Hindenburg halála csak elősegítette Hitler diktatúráját, Faulhaber katolikus bíboros szerint Hitler nem más, mint Isten manifesztálódása.

A Hitler elleni ellenállás: vezéralakjai: Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht, mindaddig, míg szervezetüket be nem tiltják és vezetőiket börtönbe zárták. Fontos szerepet játszott a mozgalomban az orosz Zinovjev is. Azok menekültek meg, akik emigráltak. A német kommunista párt Hitler kancellárrá választása után gyakorlatilag- hivatalosan- megszűnt létezni.Fontos szerepet játszott a külföldön élő Munzenberg, aki Sztálin Pénzén próbálta Hitler ellen hangolni a hangadó értelmiségieket: Lillian Hellmann, Andre Gide, Ernest Hemingway, Dorothy Parker, Pablo Picasso, Bertoldt Brecht A kommunista német párt legnagyobb győztese, túlélője Walter Ulbrict volt, aki már az első világháború után csatlakozott egy német kommunista csoporthoz és kiképzését Moszkvában kapta. A náci rezsim elől, hol Franciaországba, hol Spanyolországba menekült.1945-ben szovjet ezredesként érkezett szülőhazájába. Mind a Nyugat, mind a Kelet megvetette, de hasznossága miatt megengedték, hogy megtartsa hatalmát. A Times nekrológja szerint: „Nehéz gyászolni Herr Ulbrichtot, a politikust, mivel csak nagyon keveset, vagy egyáltalán semmit nem tett az emberek boldogsága érdekében. És nehéz gyászolni, mint embert, mert soha semmi jelét nem adta, hogy az lenne.” A kötet foglalkozik az Uhrig-Römer csoport ellenállásával, akik főleg fegyvergyárakban végeztek szabotázst, tagjaikból több mint százat végeztek ki. Egy másik személy, Franz Jacob is szervezett egy csoportot, mely szoros kapcsolatban állt az egyik legnagyobb náciellenes társasággal, a Vörös Zenekar-ral, amely Szovjetororszország javára kémkedett. Tagjai közé tartozott a magyar Radó Sándor, Richard Sorge, és Ursula Berton, aki a Szonja fedőnevet kapta. Ő volt az, aki a II. világháború után futtatta Klaus Fuchst, aki az atombomba után kémkedett és az egyik legproduktív kémnek számított.
A könyv részletesen kitér a nácizmus egyházi ellenzékére, pl. van Galen segítette a pápát abban, hogy körlevelében állást foglalhasson a német katolikusok szabad vallásgyakorlata érdekében., és szót emelt a testi és szellemi fogyatékosok megsemmisítése ellen. Külön fejezetet érdemelt ki a könyvben Niemöller lelkész ellenállása és mozgalma Hitler ellen. Az ő sorsa rendkívüli: egyrészt életben maradt, másrészt elismerte Németország háborús bűneit. Egy kevésbé ismert német lelkész is óriási szerepet töltött be az ellenállásban: Bonhoffer volt a neve. Barátkozott négerekkel és a berlini egyetem teológiai fakultásán tanított. Húga Schellenberg náci kémfőnök húga volt, zsidók tömegeit menekítette ki, az Abwehr-nek az tünt föl, hogy miért utal át az Abwehr nagyobb összegeket Svácba.(Ebből a pénzből temtettek a kimenekített zsidóknak új életet külföldön.) A felszabadulás előtt néhány nappal végezték ki. Tony Blairt megkérdezték, hogy kit tart a legnagyobb németnek, Bonhoffert nevezte meg.
Az egyetlen ember a világon, akitől félek” -Hitler
A kötet felsorolja Hitler személyes ellenfeleit, a vallásos és politikai csoportokat melyek ellene fordultak. Alaposan kivesézi az elfuserált merényleteket, melyek kis dolgokon múlottak csak. Szép képanyaggal rendelkezik a kötet. És tartalmazza annak a férfinak az életrajzát, akiről Hitler azt mondta: „Az egyetlen ember a világon, akitől félek”

Kerekes Tamás


Susan Ottoway: Hitler árulói
Német ellenállás a Harmadik Birodalomban
[a]http://www.goldbook.hu[text]www.goldbook.hu[/a]
info@goldbook.hu


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés