bezár
 

Portfóliók

Allen Ginsberg versei

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Allen Ginsberg
(1926-1997)

Arról szól
(About Is)

Dylan az egész teremtés elleni Egyénrôl szól
Beethoven egy emberi ököl a villámló felhôkben
A Pápa az abortuszról és a holt lelkekrôl szól
Amerika nagy ország tele Cowboy-okkal Indiánokkal Zsidókkal Négerekkel és Amerikaiakkal Keletiekkel Chicanókkal felhôkarcolókkal Niagara-vízeséssel acéllal malmokkal rádiókkal hajléktalanokkal konzervatívokkal ne feledd Oroszország a Cárról Sztálinról költészetrôl titkosrendôrségrôl kommunizmusról hóban járó mezítlábasokról szól de ez nem Oroszország csak egy felfogás róla Felfogás arról hogyan nézzünk a Holdról a Földre anélkül hogy leszállnánk oda A Hold szerelemrôl és vérfarkasokról szól meg Poe-ról Poe a Holdra néz a Napból vagy a temetôbe Minden szól valamirôl egy sovány filmproducer vagy egy láncdohányos tuskó A Világ túlnépesedés birodalmi inváziók biocidium genocidium testvérháborúk éhezés holokauszt tömegsérülés és gyilkosség magas technológia Szupertudomány atom nukleáris neutron hidrogénszennyezés sugárzás Irgalmas Buddha alkímia A kommunikáció monopólium televízió rádió mozi újságok szövevénye a Földön bolygóméretû cenzúra A Világegyetem a Világegyetemrôl szól A közönség az üdvözülés a hallgatóság a szex lelki torna nosztalgia a Gôzgép és a Pony Express iránt Hitler Sztálin Roosevelt és Churchill a számtani és mértani egyenletek a kémia, a fizika és a káosz-elmélet Kit érdekel hogy mindez mirôl szól? Engem! Edgar Allen Poe-t! Shelley-t! Beethovent és Dylant! Érdekel? Szólsz valamirôl vagy csupán tíz ujjú kétszemû emberi lény vagy?
(1996)

Lábjegyzet az Üvöltéshez
(Footnote To Howl)

Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! Szent! A világ szent! A lélek szent! A br szent! Az orr szent! A nyelv és a farok, a kéz és a segglyuk szent! Minden szent! Mindenki szent! Mindenütt szent! Mindennap, mindörökké! Minden ember angyal! A segg mint a szeráfok szent! Az rült szent mint te miként lelkem szent! Az írógép szent a vers szent a hang szent a hallgató szent az extázis szent! Szent Peter szent Allen szent Solomon szent Lucien szent Kerouac szent Hunckle szent Borroughs szent Cassady Szentek az ismeretlen szenved koldusok szentek a szörny emberangyalok! Szent az anyám a diliházban szentek a kansasi nagyapák farkai! Szent a morgó szaxofon szent a bop apokalipszise! Szentek a jazzbandák a marihuana a hipsterek a pejot békepipák és dobok! Szent a felhkarcolók és a járdák magánya! Szentek a milliókkal teli kávéházak! Szentek a titokzatos könnyfolyók az utcák alatt! Szent a magányos pusztulat! Szent a középosztály báránycombja! Szentek a lázadások rült pásztorai! Aki bírja Los Angelest, az maga Los Angeles! Szent New York Szent San Francisco Szent Peoria és Seattle Szent Párizs Szent Tanger Szent Moszkva Szent Isztambul! Szent id mindörökké szent öröklét az idben szentek az órák az idben szent a negyedik dimenzió szent az ötödik Internacionálé szent a Moloch angyala! Szent a tenger szent a sivatag szent a vasút szent a mozdony szentek a látomások szentek a hallucinációk szentek a csodák szent a szemgolyó szent a szakadék! Szent megbocsátás! irgalom! könyörület! hit! Szent! A miénk! testek! szenvedés! nagyság! Szent a lélek természetfeletti extrabrilliáns intelligens kedvessége!
(1955)


Haikuk
(részletek)

1.
átnézem vállamon
elborították hátsómat
a cseresznyevirágok

2.
béka lebeg fűszeres
köcsögben nyári es
szürke járdán

3.
egy újabb évnek lett
múltja nem változik
a világ

4.
megborotválkoztam
de rámmered szemeim
a tükörben maradtak

5.
ôrült jön le
a filmvászonról
utca ebédidôben

6.
mellettem fekszik
az ûrben orrom
lehelete

7.
hold a háztetô felett
férgek a kertben
megveszem
(1955)

Kozmopolita üdvözletek
(Cosmopolitan Greetings)

- az 1986-os strugai nemzetközi költôtalálkozóhoz -

Szállj szembe kormányokkal Istennel
Maradj felelôtlen
Csak azt mondd, amit tudunk és elképzelünk
Az abszolút kényszer
A változás az abszolút
A közönséges lélekben örök érzékelések vannak
Figyeld meg az élénkséget
Figyeld meg, amit észlelsz
Ragadd meg gondolkodásodat
Az élénkség önmagát válogatja
Ha nem mutatkozunk meg másnak, azt írunk, amit akarunk
Emlékezz a jövôre
Csak magadnak adj tanácsot
Ne ídd magad halálra
Két összeütközô molekulának megfigyelôre van szüksége, hogy tudományos adat váljék belôle A mérôeszköz az Einstein utáni fenomenális világ látszatát határozza meg. A világegyetem szubjektív Walt Whitman a Személyt dicsôítette Megfigyelô, mérômûszer, szem, szubjektum, Személy vagyunk A világegyetem személy A belsô koponya ugyanolyan széles, mint a külsô koponya A lélek külsô ûr Aki az ágyban magában beszél, hangtalan Az elsô gondolat a legjobb gondolat A lélek szerkesztett, a mûvészet szerkesztett Maximum információ, minimális szótagszám Sûrû szintaxis, szilárd hang A beszéltnyelv intenzív töredékei a legjobbak A mássalhangzók adják a magánhangzók értelmét Kóstold a magánhangzókat, értékelt a mássalhangzókat A tárgy attól függ, hogy a nô mit lát Mások ahhoz mérhetik látomásaikat, amit látnak Az izzás véget vet a paranoiának.
(1986)


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés