bezár
 

Portfóliók

Századunk az apróhirdetések tükrében

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hirdetéseink, apróban

Gáti István: „Hozott szalonnával…”

„Templom egere esti cincogáshoz csinos egérkislányt keres.”

Kalandozások a magyar újsághirdetésekben 1900 és 2000 között.

Mióta tudjuk, hogy Ditrichstein poloskát, de drámát Shakespeare írt a legjobban, azóta a líraiság visszavonulóban van a marketingkommunikációban, mely pozicionál, brandformálásra esküszik és talán még agyon is szegmentálja magát a célközönség előtt. Lankadatlan figyelemmel nézi a célközönségét. Talán Szép Ernő volt az utolsó, ki reklámüzenetét így juttatta kifejezésre egy budai kisasszonynak kinek édesapja sánta suszter volt: A Maga papája biceg a legszebben Budán.” A Gáti István által összeállított apróhirdetés kollekcióban talán némileg kevesebb a költészet, de az önismeret több. Kivételre itt is akadunk?

Valutában forint a kincs
Sidol nélkül ragyogás nincs

Bár a hangyaszorgalommal összeállított görbetükrünk nem nélkülözi a költészetet, néhol a József körút tájékáról hangzik fel a körúti ének, a bús férfi panasza:
József-kőrútról budai lakásáig kísért szépségtől „Zátony” jeligére kér levelet e lap kiadóhivatalába bámulója, ki Józsefkörúti lépcsőházban réveteg megilletődéssel köszöntötte a pitymalló tavasz fenséges istenasszonyát. Bocsásson meg, Szépséged, ha követésem terhére volt, de és szívriadt önfeledtséggel, észveszejtve rohantam a mesevilág tündérének imbolyogva tovasuhanó boka után, Kézcsókkal. 56711
A has és sérvkötők, bajuszpödrők, keserűvízek, kínálata mellett azt néha a századelőn is felsejlett a poézis? Itt most nem olyan egyszerű dologra gondolok, mint a halfogyasztás népszerűsítésére megalkotott plakát: ”Mondja marha, miért oly bús, olcsóbb a hal, mint a hús”, hanem az igazi poézis feltörésére a társkereső hirdetések garmadája között. A különböző őskeresztény, illetve izr.(izraelita) hirdetők közt bájos hirdetmény az alábbi, ki gyöngyveretes szavain kívül mindössze korát adta meg.) Ja, Az Avlon cég is azt mondja: Mi nem árukat értékesítünk, hanem álmokat szolgálunk ki.)
A poézis két apróhirdetés közt van eldugva Pester Loyd 1925-ös számában. Szibériából hazatért hadifogoly által hozott három fehérróka privátnak eladó. Még jön egy olcsó zeneszekrény, egy huszonhét éves erdőmérnök huszonkétmilliós vagyonnal, de ami most jön, az ellen nincs apelláta.(Rudolph Valentino modorában)
Kin már a kor férge rág,
De érző szíve íme, még tág,
Vágyik oly szelíd ibolyára
Kinek ő lenne a párja

Lám épp ezen okok folytán,
Nem akar még ülni lomhán.
Szeretne ürülni, búsulni párjával
S védeni őt árnyas ágával.

Remélem, van íly lány talán
De ez még előttem talány.
Mert csak az ifjúság a kedvem
Bár a hajam őszül s évem negyven

Ki engem választ férjül
Azt veszem feleségül.
„Anyagiakra gondja ne legyen
Jeligémnek ezt teszem.
Lehetett vásárolni vadászfegyvert) Frommer a legnagyobb biztonság!), erdőbirtokot, nemesi címet, adoptálást, örökbefogadást, urasági bútort, vulkanit fogsort, dictálógépet, fogvizet, erőtápport, antiuspermint(fogamzásgátló volt) automobilra szerelt omnibuszt, féderes kocssit. Kerestek masamódlányt, leinformálható mustkereskedőt, légszeszt, s nagy volt a felhozatal a kóser háztartásban jártas házvezetőkben is, csakúgy, mint a társalkodónőkben. Aztán a háború miatt előtérbe kerültek a kötszerek, érmelegítők, és az amerikai rendszerű művégtagok. Boldog idő lehetett: egy lidói(olaszországi fürdőhely!) tulajdonosa azt állította, hogy a Lídón nincsenek szúnyogok! Aztán jött az infláció, a napi húsz milliós jövedelem sem volt rendkívüli, viszont a Váci utcában a rák már állandóan kapható volt. Békebeli minőségben. Aztán a mai korunk, melyben a húszéves, kiéhezett, ápolt cica azt írja: A Mercedes nem luxus, hanem követelmény”, s a mai korunk apróhirdetései is megmutatják arculatunkat.(Ne a tükröt átkozd ha a képed ferde)
Ja, Ditrichstein konkurrensének, Shakespeare- k még valamiben igaza volt: Eladó az egész világ!
Ennek a színes, izgalmas, korabeli fényképekkel gazdagon, malíciával kevert nosztalgiával átitatott pompás lenyomata ez a különlegesen szép könyv.

Gáti István : Hozott szalonnával”
A Huszadik Század Apróban
Fekete Sas Kiadó
feketesas@feketesas.hu


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés