bezár
 

Portfóliók

Kurt Cobain nem lett öngyilkos?

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerelem és halál
Courtney Love és Kurt Cobaine


A végzetes kapcsolat
Írta Max Allace és Ian Halperin

Az előszóban a szerzők( kik már szenteltek egy könyvet a Nirvána együttesének) barátok, ismerősök, rajongók leveleinek alapján megkérdőjelezték azt a nézetet, miszerint a rockidolum, Kurt Cobaine önkezűleg vetett véget életének. Noha Kurt szülővárosában, Aberdenben az öngyilkossági arány az amerikai átlag kétszerese, s egy helyi aberdeni kamasz szerint iváson, füvezásen és sátánimádáson kívül nem is igazán alkalmas a hely semmire.
s a munkanélküliség is döbbenetes mértéket öltött, a Rolling Stone magazin sztárújságírója és egy tapasztalatlansággal és naivitással sem vádolható magánnyomozó új megvilágításba helyezte a tragédiát.
A lélektani háttér mindennnek mondható, csak kedvezőnek nem,” Utálom anyut, utálom aput, nagyon szomorú vagyok” -írta fel Kurt Earst First Street-i otthonunkban gyermekszobája falára, de, hogy a folytatás a szülók válása után még rettenetesebb lesz, azt még senki nem gondolta volna. A mama új barátja ” gonosz, rettenetesen asszonyverő” (Kurt szavaival), akiről még Kurt mamája is beismerte később, hogy gonosz, dilis, paranoid skizofrén volt, csak további lélektani megpróbáltatásokat hozhatott. Az aberdeni helyi specialitáshoz tartrozott, hogy milyen ismérvek alapján sorolták be az embert a különböző kategóriákba: három csoport létezett, azzal a különbséggel, hogy az ember füvezett, metadonfüggő, esetleg heroin, illetve kokainfogyasztó volt-e.
A meleg szex a csúcs felirat, mely Kurt keze nyomán került a helyi bank falára, aztán megmenekítette a fiút Aberdenből és a nagyszülőkhöz került, ahol még a helyi templom kórusába is belépett.A Szex Pistols vonzotta, és ha anyja kidota az aberdeni hiudak alatt aludt hálózsákban, Kurt a rockzenétn választotta, hogy kitörhessen Aberdenből. A zene mellett képzőművészeti kalandozásaival sem hagyott fel. Magzatokkal és feltrancsírozott állati tetemekkel teli szürreális képeket festett, vagy orvosi szakkönyvekből kiollózott vaginákból
összeállított kollázsokat alkotott -Kamaszkori gyomorfájdalmára kezdett opiáttartalmú fájdalomcsillapítókat szedni, ami a későbbi, végzetes függéshez vezették. Első lemezüket hatszáz dollárért vették fel, nevét egy, a heroinosok által fecskendőtisztításra használt anyag nevéről kapta. Kisvárvatva a zenei sajtó íazt állította, hogy a grunge, a regionális happening határait túllépve, világméretű divatőrületté nőtt ki magát. Második lemeze, a Nevermind, még Michael jacksont is megelőzve, a slágerli8sták élére került. A zenekritikusok nagyot néztek. Hogyan adhatott el egy alternatív, vidéki banda négy hónap alatt három millió lemezt? Ez volt Kurt Cobain titka-
És az akkori amerikai életérzés, melyben emberek milliói csömörlöttek meg az imént elkezdett Öbölháborútól, a majdnem egy évtizedig tartó republikánus kormányzástól. Ezért a fiatalokat a merész, a szexuális erőszaktól a vallási fanatizmusig terjedő dalszövegek fogták meg leginkább. Cobain John Lennonnal azonosult a legerősebben, hisz ő volt az, aki mindenkinél keservesebbben tapasztalta meg a siker árát. Egy másik hasonlat is felmerült Cobain és zenei példaképe között. Amikor megkérdezték George Harrisont, hogyan találkozott először Yoko Onoval, azt felelte: nem tudom, egyszercsdak ott volt.” Dave Grohl és Krist Novoselic hasonlóképpen nyilatkozott arról a festett szőke lányról, aki nemsokkal a Nevermind megjelenése után termett Kurt oldalán. Talán ezért is hívták Yoko-nak. Legalábbis a háta mögött. Lényegében apja nyilatkozta először Courtneyről, hogy megölte férjét: Kurt Cobaint.Courtney pedig három millió tévénéző előtt vádolta meg apját, hogy háromévesen LSD tablettát adott be neki, annak ellenére, hogy Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke személyesen köszönte megt levélben abbeli erőfeszítéseit, hogy fiát, Kurtot, visszatartsa az öngyilkosságtól. A saját maga szavaival is dlmoninak nevezett Courtney nemcsak bolti tolvaj volt, de aktív mariuanaszó is, Majd egy újabb lopása miatt nevelőintézete került. Saját levele tanúsága szerint az intézeten megkéselt egy lányt, aki nem tettszett neki. Nevelőtisztje kijelentette, hogy életében nem látott nála ravaszabb, merészebb, körmönfontoltabb személyt. Tizenhatévesen sztriptíztáncosként dolgozik Japánban,m egy éjszakai lokálban, visszatoloncolják.
Angliát az LSD.vel akarta meghódítani. Efy rockbanda szélsőségesen beteges frontemberének szeretője lett, a The Teardrop Explodes nevű banda egyik különlegesen destruktív tagja fizetett hirdetést adott fel egy népszerű zenei magazinban: ”Szabadítsatok meg bennünket a Nancy Spungen-féle, heroinfüggő, megszállott tyúkoktól, akik ráakaszkodnak a legjobb rockbandáinkra és kiszívják az agyukat.” Julian Cope, a hirdető, később egy interjúban megjegyezte: „Egy lövetre van szüksége, és én szívesen lelövöm.”
Másképp történtSzerelem és halál – Courtney Love és a Nirvanás Kurt Cobain végzetes szerelme. A Nirvana frontemberének holttestét 1994. Április 8-án találják meg az üvegházban, s a kiérkező rendőrök gondolkodás nélkül öngyilkosságot állapítanak meg. Vajon mi oka lehetett ennek a zseniális költőnek és zenésznek az öngyilkosságra? Vagy talán nem is ő volt az, aki véget vetett életének? Halála előtt válni akart, és ki akart lépni a Nirvanából. Tény, hogy Courtney Love-nak nem származott volna előnye ebből...

A kiadó előszava:

Kerekes Tamás

[a]http://www.thomaskerekes.blogter.hu/[text]http://www.thomaskerekes.blogter.hu/[/a]
[a]http://www.transycan.net/cafe[text]http://www.transycan.net/cafe[/a]
mailto: thomaskerekes@msn.com
Szerelem és halál
Wallace és Halperin
JLX Kiadó
[a]http://www.jlx.hu[text]www.jlx.hu[/a]


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés