bezár
 

art&design

2011. 03. 16.
Mikes György könyve ihlette kiállítás Londonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mikes György How to be an Alien (Anglia papucsban) című könyve által ihletett kiállítás nyílt a brit fővárosban. Az Alien Nation: The art of blending in (Alien Nation: A beolvadás művészete) című tárlat szerdától látható a nyugat-londoni kulturális központ, a Great Western Studios termeiben.

prae.hu

A kiállítás számos neves, Londonban élő képzőművész és író alkotását vonultatja fel, mindegyikük Mikes György (1912-1987) magyar születésű újságíró, humorista világszerte sikert aratott könyvének egy-egy fejezetét, jelenetét, mondatát vagy csak egy szavát vette műve kiindulópontjául. Az alkotások fő témája a bevándorló, az idegen létezése Londonban - mondta el Végh Gyöngyi, a Londoni Magyar Kulturális Központ sajtóreferense szerdán az MTI-nek.

A képzőművészeti és fotókiállításhoz irodalmi és zenei események is kapcsolódnak - az összekötő szál Mikes György, illetve az általa humorosan leírt angol kulturális furcsaságok és az idegen léthez javasolt túlélési stratégiák. Londonban ma is különösen aktuális ez a téma, hiszen a lakosság túlnyomó többsége "idegen bevándorló" - mutatott rá az intézet sajtóreferense.

Végh Gyöngyi szerint azonban mindegy is, hogy bevándorló az ember vagy sem, Londonban a kulturális sokszínűség mindenkit érint. A kiállítás, amely április végéig tart nyitva - ezt a sokszínűséget és a bevándorlóknak azt a nagy családját ünnepli, akik Londont otthonuknak tekintik - mutatott rá.

Mikes György (1912-1987) 1938-ban a Reggel és a 8 Órai Újság című lapok angliai tudósítójaként került Nagy-Britanniába, 1939-től a BBC magyar osztályán dolgozott, majd 1975-től a Szabad Európa Rádió tudósítója lett. 1946-ban jelent meg a How to be an Alien című kötete, amelyet először 1947-ben adtak ki magyarul Anglia papucsban címmel. A könyvet 22 nyelvre fordították le és 39 országban jelent meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés