bezár
 

zene

2011. 03. 16.
Elhunyt Yakov Kreizberg karmester
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt 51 éves korában Yakov Kreizberg, a Monte Carló-i Filharmonikus Zenekar vezető karmestere és a Bécsi Szimfonikusok első vendégkarmestere - tudatta a monacói együttes szóvivője.

prae.hu

Az orosz származású muzsikus nemcsak a Monte Carló-i Filharmonikusok, hanem a Holland Filharmonikus Zenekar és a Holland Kamarazenekar vezető karmestere is volt.

A Bécsi Szimfonikusok első vendégkarmestereként március végén és április elején a bécsi Musikvereinsaalban három koncertet - Weber, Sosztakovics és Dvorák egy-egy művéből álló programot - vezényelt volna, amelyet néhány nappal ezelőtt gyengélkedése miatt lemondani kényszerült, helyette Bertrand Billy lép pódiumra.

Yakov Kreizberg Szentpéterváron született 1959-ben. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni. Fiatalon, 1976-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol Leonard Bernstein és Erich Leinsdorf mesterkurzusain tanult, majd Michael Tilson Thomas asszisztense lett a Los Angeles-i Filharmonikus Intézetben. 1986-ban New Yorkban vette át a Leeopld Stokowski-díjat.

Visszatért Európába, előbb a Krefeld-Mönchengladbach Opera főzeneigazgatója volt, majd a 2000-2001-es szezonban a Berlini Komische Operben dolgozott. Mint első vendégkarmester gyakran dolgozott a Bécsi Szimfonikusokkal bregenzi fesztiváleseményeken. Bruckner VII. szimfóniájának felvételéért 2006-ban Grammy-díjra jelölték, 2007-ben az osztrák művészet és tudomány rendjének tiszti keresztjével ismerték el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés