bezár
 

art&design

2011. 03. 16.
Újabb budapesti étterem kapott Michelin-csillagot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb budapesti étterem, a Vörösmarty téren található Onyx kapott Michelin-csillagot.

prae.hu

Pintér Katalin, az étterem igazgatója az MTI megkeresésére elmondta: a Michelin ellenőrei utólag sem jelezték, hogy tesztelték a vendéglőt.

"Kicsit meg is voltunk rémülve, hogy bár három éve hivatalosan felvettek az ellenőrizendő éttermek listájára, mégsem történt semmi. Most viszont annál nagyobb az öröm" - jegyezte a vendéglő vezetője.

A fővárosi Vörösmarty téren található, hét éve működő Onyx igazgatója kiemelte: teljes mértékben magyar konyhával, magyar séffel, magyar személyzettel rendelkező étteremről van szó, az itt dolgozó csapat pedig hét éve változatlan. Az Onyx séfje, Szulló Szabina 11 éves szakmai múlttal szintén hét éve dolgozik a vendéglőben.

Az ország számára is nagy elismerést jelent, hogy a Michelin-csillaggal ezúttal az igazi magyar gasztronómiát, a magyar konyha kultúráját ismerték el - hangoztatta Pintér Katalin.

A 2011-es Európai Michelin Kalauzban 1771 éttermet és 1557 szállodát értékeltek. A frissített rangsor szerint Európában jelenleg 15 háromcsillagos, 58 kétcsillagos és 284 egycsillagos étterem van; utóbbiból 39 kapott idén először csillagot.

A kalauz szerint továbbra is ugyanaz a 11 francia, 2 olasz és 2 brit étterem érdemli ki a három csillagos elismerést. Érdekesség, hogy Alain Ducasse sztárszakács londoni és párizsi étterme is a legjobbak között van.

Magyarországon a fővárosi Ráday utcában található Costes megőrizte a rangos minősítést, így az újonnan kitüntetett Onyxszal együtt már két Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet az ország. Ugyancsak sikerült megőriznie Bib Gourmand-jelzését mind a négy hazai, budapesti étteremnek.

A 21, az Arcade Bistro, a Bock Bisztró és a Csalogány 26 tavaly nyerte az elismerést, mely a Michelin-csillag előtti legmagasabb szintnek számít.

A Michelin Kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait, sőt még a mellékhelyiségeket is.

A csillagot megelőző Bib Gourmand-minősítés a vendéglőket elsősorban ár-érték arány szerint rangsorolja; a kiváló minőség mellett meghatározó szempont, hogy a szakácsok jó minőségű alapanyagokból dolgozzanak, és kellő figyelmet fordítsanak az ételek elkészítésére.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés