bezár
 

film

2011. 03. 16.
Elbocsátották a fehér szereposztáshoz ragaszkodó brit krimiproducert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felfüggesztették egy idilli angol faluban játszódó brit krimisorozat producerét, mert kijelentette: "nem működne a program, ha etnikai kisebbségek is szerepelnének a forgatókönyvben".

Brian True-May, aki a Kisvárosi gyilkosságok című széria indulása, 1997 óta dolgozott a detektívsorozaton, kedden beszélt arról, hogy a műsorban azért nem kapnak szerepet kisebbségek, "mivel velük az már nem volna az angol falu. Ez egyszerűen nem működne."

Az All3Media produkciós vállalat közölte, hogy felfüggesztette True-Mayt, a sorozat társalkotóját. Az ügyben vizsgálat kezdődött, és annak végkifejlete alapján döntik el, hogy mi legyen a producerrel - nyilatkozták a Reuters hírügynökségnek.

A Kisvárosi gyilkosságokat sugárzó ITV tévécsatorna szóvivője megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és közleményben biztosította a közvéleményt, hogy a csatornánál senki sem osztja True-May személyes nézeteit.

A producer a Radio Times magazinnak adott interjújában elismerte, hogy kijelentése talán nem volt politikailag korrekt, és - mint mondta -, úgy véli, az "angolság" a XXI. században más népcsoportokat is magába kell foglaljon, ugyanakkor hozzáfűzte: vonakodna megváltoztatni azt, ami sikeres receptnek bizonyult.

"Mi vagyunk az angolság utolsó bástyája, és szeretném, ha ez így is maradna" - hangsúlyozta a Caroline Graham regényein alapuló sorozatra utalva True-May, aki szerint világszerte azért tetszik nézőknek a műsor, mert szeretik az abban megjelenő "elegáns angol különcséget". "Ez nem brit, ez nagyon angol" - mondta a krimiről, amely a héten kezdi 14. évadát, és amely az egyik legnépszerűbb brit televíziós sorozat világszerte.

A Ben Jones nyomozót alakító Jason Hughes szerint a Kisvárosi gyilkosságok nem a multikulturalizmusról szól, de ez nem azt jelenti, hogy annak ne lenne helye a történetben. Mint a Radio Timesban ecsetelte: biztos senkinek sem lenne kifogása egy fekete szereplő megjelenése ellen, sőt inkább nagyszerűnek tartanák.

True-May ezzel ellentétben úgy gondolta: a multikulturalizmus egyszerűen nem illene bele ebbe a műsorba.

A "monokulturális" program a Brit Filmintézet 2006-os közvélemény-kutatása alapján "rendkívül népszerűtlennek" bizonyult az etnikai kisebbségek körében. A nem fehér britek túlnyomó többsége - a teljes népesség 8 százaléka - egyébként nagyvárosokban vagy azok külvárosaiban él.

Guy Walters történész - aki maga is thrillereket ír, és "egy tipikus, kizárólag fehérek lakta" angol faluban lakik - úgy vélekedett: miközben True-May monokulturális faluról alkotott képe nem helytelen, a producer megfogalmazásával "az a probléma, hogy úgy tűnik, mintha azt mondaná, az lenne a kívánatos állapot".

A hivatal című tévésorozat producere, Ash Atalla a BBC egyik rádióműsorában True-May kijelentését "egy bolond öreg nagybácsi" mondókájához hasonlította, aki a karácsonyi ebéd alkalmával valami nagyon elképesztő dolgot mond a homoszexualitásról vagy a bőrszínről.
"Ez egy generációs dolog. Vannak bizonyos korú emberek, aki szeretnek úgy tekinteni az angolságra, hogy az teljesen fehér. Nem hinném, hogy ez továbbra is tartható. True-May egy elavult angolságra hivatkozik. A modern angolság egyáltalán nem erről szól" - magyarázta Atalla."

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés