bezár
 

irodalom

2011. 03. 13.
József Attila- és Balassa Péter-díjasok 2011-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2011. április 11-én 15 órakor tizenhárom szerző vehette át az idei József Attila-díjakat, és rögtön utánuk átadták a Balassa Péter-díjat is a Néprajzi Múzeumban.

Idén József Attila-díjat kapott: Balázs Imre József, Bednanics Gábor, Berg Judit, Beszédes István, Domonkos István, Elek Tibor, G. István László, Géczi János, György Attila, Körner Gábor, Lábass Endre, Szécsi Noémi és Sári László.

Balassa Péter-díjjal 2011-ben Vári György munkáját jutalmazták.

A József Attila-díj a Baumgarten Alapítvány megszüntetése után a Baumgarten-díj helyét vette át. Eredetileg három fokozatban adták ki; amely gyakorlat 1977-ben megszűnt. A díjat 1992-ben újjáalapították; az adományozás hatályos rendjét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egy 1999-es rendelete szabályozza.

1950 és 1990 között április 4-én osztották ki, azóta március 15. az átadás napja. 1992-ig többnyire nyolc, 1992 és 2000 között tíz személyt jutalmaztak, 2001 óta tizenhárman vehetik át a díjat. A kitüntetett igazoló okiratot, 200.000 forint jutalomösszeget és bronzplakettet kap. Utóbbi 1992-ig kétoldalas érem volt, amelynek előlapján József Attila jobbra néző portréja és a „JÓZSEF ATTILA 1905–1937”, hátlapján pedig a „JÓZSEF ATTILA DÍJ” felirat volt látható. Az újabb, Vígh Tamás szobrászművész által tervezett plakett egyoldalas, József Attila domború arcképét ábrázolja, és „JÓZSEF ATTILA DÍJ” felirattal van ellátva.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés