bezár
 

film

2011. 03. 12.
Karinthy Frigyes két művéből készített filmet Mátyássy Áron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karinthy Frigyes két művének - Utazás a koponyám körül és Tanár úr kérem - ötvözéséből készítette el új filmjét Mátyássy Áron. A Tanár úr kérem című alkotást várhatóan áprilisban a Magyar Televízió is műsorára tűzi.

prae.hu

A filmet mintegy 30 millió forintból forgatták tavaly év végén. Az irodalmi adaptáció az egykori Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) gyerekpályázatán nyert pénzből készült, ehhez a Magyar Televízió műsorgyártó kapacitással járult hozzá, majd beszállt MEC Entertaintment is.

"Menet közben felmerült az ötlet, hogy készítsünk mozifilmváltozatot is, hiszen van elegendő alapanyag egy nagyjátékfilmhez. De a film elnyerte ideális formáját a jelenlegi hosszúsággal" - mondta a nagy sikerű péntek esti bemutató után Mátyássy Áron az MTI-nek, hozzátéve: a filmszakmában kialakult helyzetben nehéz eldönteni, milyen stratégiát érdemes választani egy film terjesztéséhez.
Mátyássy Áron - Tanár úr kérem
"Örülünk, hogy befejezhettük. Megrendítő volt látni, ahogy ez a stáb segítette a filmet. Akár a gázsijukról is lemondtak, hogy többet tudjunk technikára költeni vagy éppen beszerezhessünk egy gázmelegítőt. A film az egész csapat ügye lett" - mondta rendező, utalva a forgatás mostoha körülményeire. A Tanár úr kéremet ugyanis Lipótmezőn, az egykori pszichiátriai intézet fűtetlen helyiségeiben, "kemény mínuszok között" forgatták. "Megrendítő volt azért is, mert amikor belevágtunk, úgy tűnt, hosszú ideig ez lesz az utolsó forgó magyar film" - tette hozzá, kiemelve: a forgatás során úgy érezte, a tavaly nyár óta "sarazott" magyar film becsületét szerette volna megvédeni stáb.

Mátyássy Áron felvezetőjében megemlítette, csak a forgatás befejeztével tudta meg, hogy a Tanár úr kéremnek ifjúsági filmnek kell lennie, így az agyműtét jelenetei esetleg a fiatalabb generációknak megrázóak lehetnek. "Nem szokás ifjúsági filmben agyműtétet mutatni, de azt hiszem, szemellenzős gondolkodásra vall azt hinni, hogy a fiatalok nem néznek ennél durvább jeleneteket az interneten" - vélekedett, hozzátéve, hogy egyelőre nincs róla szó, hogy bizonyos részeket ki kellene vágniuk. "Reményeim szerint nem kell ezt megtenni, hiszen ezek a jelenetek csak az adás időpontját határozzák meg"- jegyezte meg.

<embed width="420" height="256" flashvars="file=http://magyar.film.hu//images/videos/filmhu/2011_03/tuk-TANARURKEREMtrailer.flv&amp;image=http://magyar.film.hu/images/filmhu/2011_03/tuk_meghivo_420.jpg&amp;logo=http://magyar.film.hu/images/videos/logos/filmhutv.png&amp;allowfullscreen=true&amp;link=http%3A%2F%2Fmagyar.film.hu%2Findex.php%3Foption%3Dcom_multimedia%26view%3Dvideo%26id%3D989%26Itemid%3D56&amp;linkfromdisplay=true&amp;linktarget=_blank" quality="high" bgcolor="#FFFFFF" name="multimedia-video-22" id="multimedia-video-22" style="" src="http://magyar.film.hu/components/com_multimedia/assets/mediaplayer.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true">

"Nem sok Karinthy-művet ismertem korábban. Aztán elolvastam Köbli Norbert Tanár úr kéremből írt adaptációját, amiben már szerepelt egy kerettörténet. Ekkor jutott eszembe, hogy ezt a keretet valahogy kétértelműbbé kellene tenni" - nyilatkozta a rendező, aki szerint mára a társadalom kevésbé érzékeny Karinthy finom humorára. "Mindenképpen el akartuk kerülni, hogy múzeum hangulatú legyen a film, szerettük volna megérinteni az embereket. Ekkor döntöttük el, hogy beemeljük az Utazás a koponyám körült, ami által álomszerű környezetbe kerül a főhős" - magyarázta. Így olcsóbban tudtak dolgozni, például egy helyszínre lehetett koncentrálni a forgatást, és beérhették a televízió kellékraktárában található eszközökkel. A látványvilágért Pater Sparrow felelt, de a részleteket közösen dolgozták ki az operatőrrel, Győri Márkkal.

A filmben Karinthy Frigyest egy erdélyi színész, Giacomello Roberto játssza, akire a Peter Strickland rendezte Varga Katalin balladája című filmben figyelt fel Mátyássy Áron. "Azt a filmet is Győri Márk fényképezte, és azóta mondogatta nekem, hogy dolgozzunk vele." Tavaly nyáron forgatták volna a Víkendet, abban játszotta volna az egyik hegyi embert - mesélte a rendező, aki reménykedik, hogy idén nyáron a Víkendhez is hozzáfoghatnak. "Aztán elkezdtem egymás mellé rakosgatni a róla és a Karinthyról készült fényképeket, és azt éreztem, őt kell felkérni" - tette hozzá.

A kamasz Karinthyt alakító Vilmányi Benettről elmondta, hogy a fiatal színész Sopsits Árpád felfedezettje, A hetedik kör főszereplője volt. "Akkor még úgy húsz centivel alacsonyabb volt. Tavalyelőtt dolgoztam vele az Átokban is, ő játszotta Csabit, Luca barátját" - mesélte, majd hozzátette: ő úgy látja, mindkét színész kifejezetten hasonlít az íróra.

A filmben Fröhlich tanár urat Hegedűs D. Géza, Kökörcsin tanár urat Hevér Gábor játssza. Pindroch Csaba két szerepben is látható, ő alakítja a Karinthyt műtő Herbert Olivecronát és Müller tanár urat is.

Képek és videó: film.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Dev Patel: A Majomember
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés