bezár
 

zene

2011. 03. 12.
Armel Operaverseny és Fesztivál - 2011-ben negyedik alkalommal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Armel Operaverseny és Fesztivál 2011. március 10-én tartotta évadnyitó sajtótájékoztatóját. A felszólalók között volt Dr. Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere, Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Havas Ágnes, az Armel Operaverseny és Fesztivál igazgatója, Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és az idei magyar rendezők képviseletében Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója.

prae.hu

Lengyel Intézte, Budapest

Dr. Solymos László beszámolt arról, hogy Szeged városa látja, hogy a verseny mennyire fontos számukra, hiszen a következő három évre egyöntetűen megszavazták a fesztivál befogadását és támogatását. Első perctől kezdve örülnek, hogy az Operaverseny Szegeden kerül megrendezésre, mert a fesztiválnak nagy jelentősége van a város kulturális jövőjének szempontjából.

Bátyai Edina elmondta, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok által is alapított Armel Operaverseny és Fesztivál szép példája lehet annak, hogy az egész országban megvalósuljon az a kultúrpolitikai egység, ami a mi esetünkben tapasztalható. Személy szerint büszke arra, hogy az ország különböző oldalon álló politikusainak lett szívügye a fesztivál.

Havas Ágnes

Havas Ágnes igazgató elmondta, hogy hálás Szeged városának, amiért a fesztivált első perctől kezdve töretlenül támogatja. A fesztivál életében ez az első év, amikor a Kulturális tárca központi támogatást ítélt meg. Annak ellenére, hogy minden évben meg kell küzdeni a fesztiválért, a fesztivál három év alatt megszilárdult szerkezetében, nemzetközi és hazai ismertségében és elismertségében is annyira, hogy rendszerén és szabályzatán már lényegi változtatásokra ne legyen szükség, így szerkezete és időbeosztása is ugyanaz, mint tavaly.

Annyi módosulás történt, hogy a verseny összes első fordulóját Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház vezető karmestere felügyeli és az ő döntése alapján kerül összesen harminc operaénekes a második fordulóba.

Európa legnagyobb kulturális televíziója, az Arte és az Operaverseny alapító partnere, a Mezzo az idei évben is támogatják a fesztivált. Míg az Arte és az Arte Live Web a produkciókat közvetíti és a magyar partnerek (Szeged, Debrecen) bemutatását célozza, a Mezzo főként a fesztivál promotálásával és a fesztivált bemutató összeállításokkal foglalkozik.

Az Operaverseny idei műsorával is exkluzív és izgalmas kulturális ínyencségeket – ősbemutatót, és magyarországi premiert – kínál majd az opera, s kiváltképp a kortárs opera szerelmeseinek.

Az idei ősbemutató Michael Dellaira A titkos ügynök c. kortárs operája, az ismert amerikai rendező, Sam Helfrich rendezésében.

Magyarországi bemutató Joseph Mysliveček Antigona c. operája lesz.
A Gála keretében a nézők megtekinthetik a debreceni Csokonai Színház előadását. Ezzel is az a fesztivál célja, hogy minél több magyar produkciót mutasson be a világnak.

Gyüdi Sándor elmondta, büszke arra, hogy a Szegedi Nemzeti Színház ad ismét helyet az Operaverseny döntőjének. Szerényen, de indokoltnak tartja az épület szépsége és kialakítása, a társulat évtizedes tapasztalata, a városban régóta meglévő operatradíció és a Szegedi Szimfonikus zenekar miatt.

A Szegedi Nemzeti Színház a fesztivál keretén belül Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című operáját mutatja be Juronics Tamás rendezésében, amelyet Magyarországon 1925-ben mutattak be utoljára. Elmondása szerint a darab óriási lehetőségeket rejt a rendező számára.

Alföldi Róbert

Alföldi Róbert elmondta, hogy míg eddig három ismeretlen kortárs darabot rendezett a fesztiválon, most Verdi Rigolettóját viszi színpadra nem mindennapi módon. A rendezés kevésbé lesz romantikus, mint ahogy eddig megszokhattuk, erősen a viszonyokra koncentrál, pl. mi történik egy olyan emberrel, aki mindenkivel gonosz – számíthat-e hatalmának védelmére?

Véleménye szerint a fesztivál azt mutatja, hogy függetlenül politikai oldaltól, csakis összefogással lehet kulturális területen működni.

A sajtó többek között azt szerette volna még megtudni, hogy mikor lesz magyar szerző darabjának bemutatója a fesztiválon, lesz-e még moszkvai helyszín, mi lesz a sorsa a döntőben bemutatott daraboknak, illetve van-e lehetőség arra, hogy a Duna Televízió többször is bemutassa a döntős produkciókat.

Havas Ágnes igazgató a sajtó kérdéseire elmondta, hogy tervezi magyar szerző operájának bemutatását a közeljövőben. Moszkvai első forduló nagy valószínűséggel jövőre ismét lesz, de idén a fesztivál szeretett volna több lehetőséget adni a tengerentúlról jelentkező tehetségeknek.

A sajtó Duna Televízióval kapcsolatos kérdésére elmondta, hogy a többszöri bemutatás hiányának kizárólag a magas jogdíj az oka.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés