bezár
 

zene

2011. 03. 10.
Armel-operaverseny erősödő fesztiváljelleggel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén a szokásosnál egy hónappal korábban, október 6. és 14. között rendezik meg a Szegedi Nemzeti Színházban az Armel Operaverseny és Fesztivál döntőjét. A negyedik alkalommal meghirdetett megmérettetésre a szervezők számos újdonsággal készültek, erősíteni akarják például a rendezvény fesztiváljellegét.

prae.hu

Mint azt Havas Ágnes, a verseny igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a rendezvény rövid történetében először ajánlanak versenyszerepet barokk műben.

A régizenészek által jól ismert Josef Myslivecek Antigona című operájának két szerepével versenghet majd egy-egy fiatal tehetség a díjakért. A svájci Théatre Bienne Soleure előadására Andreas Rosar rendező vezetésével készülhetnek fel az énekesek.

A verseny október 6-án a Szegedi Nemzeti Színház produkciójával indul majd. A házigazdák a Puccini-kortárs Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című operáját mutatják be Juronics Tamás rendezésében.

Gyüdi Sándor, a teátrum igazgatója elmondta, hogy a maga korában népszerű szerző nem elsőként választotta Dante Isteni színjátékának tragikus epizódját témájául. A szereplők egyébként valóságos történelmi személyek voltak, ahogy a Rimini és Ravenna közötti véres háború is megtörtént.

A Krakkói Opera, amely Lengyelország egyik fontos játszóhelye, különösen kortárs művek tekintetében, Viktor Ullmann cseh zeneszerző Atlantisz császára című darabját hozza Szegedre, a rendező Beata Redo-Dobber.

A pilseni Josef Kajetán Tyl Színház egy klasszikust vesz műsorára a versenyprogramban. Igaz, rendkívül modern előadásra számíthatnak a nézők.

Mint azt a produkció rendezője, Alföldi Róbert elmondta, az érdekli Verdi Rigolettójának alakjában, hogy mi történik egy emberrel, aki erősen törleszkedik a hatalomhoz, és aki mindenkivel gonosz - számíthat-e e hatalom teljes védelmére? Célja az is, hogy a fiatal közönséggel elfogadtassa a műfajt, és indokolhatóvá tegye számukra az operára jellemző abszurditásokat, például hogy a leszúrt hősnő, Gilda még hosszan énekel.

New Yorkból idén a Dicapo Opera helyett a Center for Contemporary Opera társulata vesz részt a versenyben, méghozzá egy ősbemutatóval: Michael Dellaira A titkos ügynök című operájával, amelyet az Európában is ismert rendező, Sam Helfrich visz színre.

A verseny első fordulóját - amelyből összesen harminc versenyző jut tovább - március 31. és április 19. között rendezik meg Budapesten, Párizsban, Los Angelesben és New Yorkban.

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója elmondta, hogy a második forduló színhelye 2011-ben is a szegedi Reök-palota lesz. Hozzátette: a szabadtéri játékok igazgatósága egyébként részt vesz a rendezvény fesztiváljellegének erősítésében is.

A döntő előadásai láthatók lesznek az ARTE televízió live web csatornáján, a Mezzo Televízió pedig összefoglalókat sugároz majd. Hogy a Duna Televízió idén milyen szerepet vállal a versenyben, annak részleteiről még nem állapodtak meg - jegyezte meg Havas Ágnes.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés