bezár
 

art&design

2011. 03. 09.
Óriási falikárpit Dzsingisz kán arcmásával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatalmas falikárpit készült Dzsingisz kán arcmásával a Vuhajban (Wuhai) működő antik bútormúzeum megrendelésére, a 6,46 méter magas és 5,06 méter széles alkotás a maga nemében a legnagyobb Kínában.

prae.hu

A falikárpit jóságos tekintetű, szerény emberként láttatja Dzsingisz kánt fehér bőrkoronával a fején.

"Tíz ember tizennégy havi munkájának az eredményeként született a portré" - hangsúlyozta Li Csingpo (Li Jingbo), a múzeum kurátora.

A falikárpit készítői a pekingi Nemzeti Múzeumban őrzött portréból merítettek ihletett. "A portré azonban Kubilaj kánt, Dzsingisz kán unokáját ábrázolja, mivel a nagy uralkodó arcát sohasem örökítették meg" - jegyezte meg Li Csingpo.

Dzsingisz kán, eredeti nevén Temüdzsin (1162-1227) mongol nagykán és katonai vezető, aki egyesítette a mongol törzseket és megalapította a Mongol Birodalmat, elfoglalva Ázsia legnagyobb részét, egyebek közt Kínát, Oroszországot, Perzsiát, a Közel-Keletet és Kelet-Európát is.

Ez volt a világtörténelem legnagyobb összefüggő területű birodalma. Dzsingisz kán volt Kubiláj kánnak, a Jüan-dinasztia alapítójának és első császárának nagyapja. A Dzsingisz kán uralkodói cím, egyik feltételezett jelentése: tenger népek uralkodója.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés