bezár
 

film

2011. 03. 08.
Magyar rövidfilmek Tamperében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cakó Ferenc és Csuja László egy-egy mozgóképét is meghívták a tamperei filmfesztivál versenyprogramjába; a rövidfilmek egyik legfontosabb seregszemléje szerdán kezdődik Finnországban.

prae.hu

Idén mintegy 4000 benevezett rövidfilmből válogattak a tamperei szervezők. A finnországi fesztiválon Magyarországot Cakó Ferenc Érintés, valamint Csuja László Foszfor című rövidfilmje képviseli - tájékoztatta a Magyar Filmunió kedden az MTI-t.

Emlékeztettek arra is, hogy a tamperei mustra egyike annak a 14 nemzetközi versenynek, amelyen az Európai Filmakadémia kiválasztja az Európai Filmdíjra jelölt rövidfilmeket. Az akadémia honlapja szerint eddig hat európai fesztivál versenyprogramjából jelöltek egy-egy alkotást az elismerésre, amelyet majd decemberben adnak át Berlinben.

Az Érintés című hatperces animációval Cakó Ferenc művész édesapja előtt állít emléket: egy hagyományos életrajzi film helyett érzelmi mélységekbe és magasságokba vezet, a társadalmi labirintusokban és férfi-nő kapcsolatokban egyaránt. A homokanimációs technikával készült alkotás nemrég rangos díjat nyert a spanyolországi Valladolidban.

Csuja László Foszfor című kisfilmje a tavalyi Magyar Filmszemlén volt látható, azóta az írországi Cork filmfesztiválján is bemutatkozott.

A Gyabronka József és Ébel Roland főszereplésével készült film, amely apa és fia ellentmondásokkal teli kapcsolatáról szól, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve az I'm Film gyártásában készült.
A tamperei filmfesztivál egyike azon nemzetközi rendezvényeknek, amelyeken az Európai Filmakadémia évről-évre műsorra tűzi Short Matters! című válogatását. A filmcsokor az akadémia legjobb rövidfilm díjára jelölt alkotásokból áll.

A 2010-es válogatásban Szimler Bálint Itt vagyok című filmje is szerepel, amely a hónap második felében a trondheimi filmfesztiválon is látható lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés