bezár
 

zene

2011. 03. 07.
Egyes zenei szolgáltatások kedvezményes áfa-kulcsba kerülhetnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Éves szinte legfeljebb 150-300 millió forintos bevételkiesést jelenthet a kormány azon javaslata, amely indítványozza: 5 százalékos, kedvezményes áfa-kulcsba kerüljenek egyes zenei szolgáltatások. A javaslatot 23 igen, 4 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága a testület hétfői ülésén.

prae.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken terjesztette a parlament elé az áfa-törvény módosításáról szóló indítványát. A javaslatról Balog Ádám, a tárca helyettes államtitkára a számvevőszéki és költségvetési bizottság hétfői ülésén azt mondta: egyes zenei szolgáltatásokat sorolnának 5 százalékos, kedvezményes áfa-kulcs alá.

Kifejtette: külön korlátja az áfa-mentességnek, hogy előadóművész személyes közreműködésével nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatásnak kell lennie, amely vagy vendéglátás keretében, üzletben, vagy nem nyilvánosan meghirdetett családi esemény, baráti rendezvényen, zárt körben, vagy belépődíj nélkül, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó közösségi rendezvényeken zajlik. A kormány - közölte - az indítvánnyal a kislétszámban előadott minőségi élőzenét kívánja támogatni.

Hozzátette még. a kormány úgy ítélte meg, hogy e támogatandó területen egy alacsonyabb áfa-kulcsnak csak pozitív, "fehérítő" hatása lehet; a lépés adópolitikai szempontból vállalható.

Arra a szocialista párti felvetésre, hogy miért kormány előterjesztésként adták be az indítványt, azt válaszolta: egy kormányülésen felvetett ötletről van szó, ott döntöttek erről.

Kérdésre válaszolva kiemelte: a javaslat mögött van hatásszámítás. E szerint maximum 150-300 millió forintos éves bevételkieséssel járhat a javaslat, amely elfogadását követően idén is arányosan érezteti majd a hatását: 75-150 millió forintról, nem jelentős összegről van szó.
Szerinte a kulturális szolgáltatások esetében a kormánynak nincs kötelezettsége arra nézve, hogy formai egyeztetést folytasson le az Európai Bizottsággal.

Szekeres Imre (MSZP) a bizottsági vitában annyit mondott: "majdhogynem komikus a helyzet". Közölte: zavaró, hogy ennél kevésbé fajsúlyosnak tekintető adók, mint például a különadók esetében a kormány nem tudott vállalkozni a javaslat benyújtására. Úgy vélekedett: a kormánynak vissza kellene vonnia az előterjesztést, mert kevés és indokolt esetben tartoznak majd termékek és szolgáltatások a kedvezményes kulcsba.

Veres János (MSZP) azt emelte ki: a tagállamoknak előzetesen egyeztetniük kell a Bizottsággal, ha az áfa mértékcsökkentéséről vagy adóelengedésről van szó. Szerinte az előterjesztésnél hiányzik az unió írásos véleménye. Úgy fogalmazott: "megmosolyogtató", spontán módon felmerült, végig nem gondolt javaslatot tárgyal majd az Országgyűlés.

A javaslat általános vitára való alkalmasságát csak a szocialista képviselők nem támogatták.

A számvevőszéki bizottsági ülés előtt ülésezett hétfőn a testület elmúlt 8 év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottsága.

Herman István, az albizottság fidesz elnöke az ülést követően az MTI-nek elmondta: az albizottság az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) és a Kormányzati Ellenőrzési Irodához (Kehi) fordul majd, hogy vizsgálja meg a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató cégek támogatási rendszerét.

Jelezte: a testület döntött arról is, hogy a következő ülésén szeretné meghallgatni Veres János volt pénzügy-, Szűcs Erika volt munkaügyi minisztert. Utóbbit azért, mert a választások után egy tanulmányt készített, amelyben bírálta a saját maga által létrehozott rendszert.
Elmondta: a bizottság ülésén a hét tagból 5 - négy fideszes és egy jobbikos - tag volt jelen; a döntést egyhangúan hozták.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés