bezár
 

art&design

2011. 03. 07.
Londonban látható Picasso rekordáron elkelt képe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A művészeti aukción valaha kifizetett legmagasabb összegért tavaly elkelt Pablo Picasso-festmény, a Nu au plateau de sculpteur (Akt, zöld levelek és szoborportré) hétfőn mutatkozik be első ízben Nagy-Britanniában a Tate Modern galéria kiállításán.

prae.hu

Az 1932-ben készült festményért tavaly májusban 106,5 millió dollárt (több mint 20 milliárd forintot) fizetett ki egy vásárló a Christie's New York-i árverésén. A magángyűjtő most a Tate Modern kiállítására adta kölcsön a művet, amelyet a múzeum új Picasso-termének Poetry and Dream (Költészet és álom) címet viselő szegletében helyeztek el.

Az Akt, zöld levelek és szoborportré című kép a Picasso múzsája, Marie-Therese Walter ihlette művek közé tartozik. A két világháború közötti korszakból Picasso legfontosabb alkotásai közé sorolják ezeket a műveket - mondta Nicholas Serota, a múzeum igazgatója.

A festő 45 éves korában, 1927-ben ismerte meg az akkor 17 esztendős Waltert, ám felesége, Olga miatt sokáig titokban tartották viszonyukat. A Tate igazgatója szerint Walter alakja felismerhetően csak 1931-32 táján kezdett először megjelenni Picasso képein és szobrain. Az Akt, zöld levelek és szoborportré egyike a mester és múzsája egymás iránti szenvedélyét már nyíltan ábrázoló alkotásoknak.

A festmény a tavaly májusi árverés előtt csaknem hat évtizeden át Sidney és Frances Brody Los Angeles-i magángyűjteményébe tartozott. A képet 1951-ben vásárolták Paul Rosenberg galériatulajdonostól, aki 1936-ban vette meg a művésztől. Az eltelt évtizedek alatt csupán egyszer szerepelt egy gyűjteményes kiállításon 1961-ben, amelyet Picasso 80. születésnapja alakalmából rendeztek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés