bezár
 

art&design

2008. 06. 11.
Múzeumok éjszakája - új kiállítás a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új kiállítással köszönti a Múzeumok éjszakáját a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum; az „Amikor kinyílt Ázsia kapuja” című tárlat Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel fotográfiák és úti emlékek segítségével - közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.

prae.hu

Szabó Krisztina tájékoztatása szerint a múzeum új, minden eddiginél látványosabb, interaktív kiállítása a világutazó, műgyűjtő, mecénás, fotográfus és múzeumalapító kalandos életét idézi meg. 

A november 29-ig látogatható kiállításon Hopp Ferenc 650 úti emléke látható, megelevenedik a keleti bazárok hangulata, a 19. századi India, Délkelet-Ázsia, Kína és Japán, láthatók az utazást megörökítő régi fotográfiák és fényképezőgépek, peregnek majd a korban oly népszerű sztereo-felvételek, s hallhatók lesznek Hopp úti leveleinek legjellemzőbb részletei is.

Hopp Ferenc 89 éve, végrendeletében az államra hagyta keleti gyűjteményét. Ez a négyezer darab volt az alapja a mára már 23 ezer tárgyat számláló kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti gyűjteménynek.
 
Azokat, akik június 21-én, a Múzeumok éjszakáján ellátogatnak a múzeumba, az új kiállítás mellett óránként induló tárlatvezetésekkel, keleti teaházzal, játékokkal és koncertekkel is várják a szervezők.

Fellép például a Canlar együttes, amelynek hagyományos török és közel-keleti hangszereket használó zenészei leginkább a török dervisek zenéjéből merítenek. Az Operentzia együttes koncertje mesezenékből, a triphop, a dub és a lounge elemeiből építkezik, a zenekar motorját Bánházi Gábor (hangmérnök, dob) és Domokos Tibor (szintetizátor, vokál) alkotja. Edward Powell, a világ egyik legjobb fretless (bund nélküli) gitárosának koncertje is színesíti a programot: a zenész saját készítésű, három nyakú fretless gitárján, valamint szitáron és oudon is játszik.

A rendezvény ideje alatt keleti teaház várja a látogatókat, akik az épület homlokzatára elhelyezett óriáskivetítőn Hopp Ferenc Föld körüli utazásain készült fotókat tekinthetnek meg. A Keleti játszóházban pedig az érdeklődők kipróbálhatnak néhány igazi keleti játékot, például az indiai karambolt, a mongol bokacsont játékot, vagy a kínai sakkot, de harcművészeti bemutatókkal egybekötött oktatáson is részt vehetnek.

nyomtat

További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés