bezár
 

építészet

2011. 03. 04.
Megkezdődött a IV. Tavaszi Építészeti Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi tervpályázatokról és a fenntartható építészetről szóló szakmai konferenciák, valamint díjátadók szerepelnek a IV. Tavaszi Építészeti Fesztivál programjában, amely pénteken vette kezdetét Budapesten.

prae.hu

A rendezvénysorozat pénteki sajtótájékoztatóján Kálmán Ernő, a fesztivált szervező Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke elmondta, az idei program legjelentősebb eseménye a szombati MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus lesz.

A 2011-es kongresszus jelszavául választott Víz és építészet témát külföldi és magyar "sztárelőadók" tekintik át - közölte Kálmán Ernő.

Budapestre érkezik a Dánia legismertebb irodái közé tartozó Tegnestuen Vandkunsten egyik alapítója, Jens Thomas Arnfred, víztakarékos épületeit mutatja be a fiatalabb korosztályt képviselő finn Jenni Reuter, míg a tapasztaltabb generáció képviseletében többek mellett a New York-i Vito Acconci, a portugál Nuno Mateus és a bécsi Boris Podrecca ad elő.

Az egyre intenzívebb magyar-kínai építészeti kapcsolatok jegyében a konferencián az egyik legismertebb kínai építész, az UIA (Nemzetközi Építész Szövetség) Tervpályázati Munkabizottságának egyik vezetője, Cuj Kaj (Cui Kai) is beszámol tapasztalatairól.

Mint Kálmán Ernő hozzátette, a pekingi építész a fesztivál két pénteki szakmai konferenciáján is részt vesz, ezek a nemzetközi tervpályázatok magyarországi lehetőségével, illetve a fenntartható építészet kérdéseivel foglalkoznak. Jelenleg Budapesten tartózkodik a Sanghajba tervezett Magyar Építészet és Kultúra Házának befektetői csoportja is - jegyezte meg.

A MÉSZ elnöke kiemelte, az Új Széchényi Terv előkészületben lévő beruházásainak kapcsán szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét a nemzetközi tervpályázatok fontosságára. A közpénzekből tervezett fejlesztések során mind hazai, mind nemzetközi szinten egyre nagyobb igény mutatkozik az építészek részéről a "legitim" tervpályázatok kiírására - fogalmazott.

Mint Louise Cox, az UIA elnöke emlékeztetett: a nemzetközi pályázatok rendszerint új építészeti minőség meghonosításához járulnak hozzá, ahogyan például szülővárosa, Sydney hasonló módon született operaháza is a város, sőt, egész Ausztrália szimbólumává vált. Lisa Siola, az UIA II. régiójának vezetője hozzáfűzte, a nemzetközi tervpályázatok az új technológiák terjedésében is kulcsszerepet töltenek be.
Tomaz Kancler, az UIA Tervpályázati Munkabizottságának másik elnöke a 2012-es maribori Európa Kulturális Fővárosa-projekt előkészületeit ismertette a sajtótájékoztatón. Elmondta, a szlovéniai település fejlesztéseit a Dráva-part revitalizációjára összpontosították, és ebben az eltérő lépték ellenére Budapestnek is hasznos tapasztalatokkal tudnak majd szolgálni (a maribori tervpályázat egyik győztese a sanghaji magyar pavilont is tervező Lévai Tamás).

A konferenciák után a Tavaszi Építészeti Fesztivál díjátadókkal folytatódik: az Ybl Miklós-díjakat március 11-én osztják ki a Néprajzi Múzeumban, a Magyar Építészetért Emlékérmet pedig Ybl Miklós születésnapján, április 6-án vehetik át az idei kitüntetettek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés