bezár
 

zene

2011. 03. 03.
Európai Kultúrdíjat kap Anja Silja operaénekes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legendás szoprán, Anja Silja kapja az idén az opera kategóriában az Európai Kultúrdíjat; a Pro Europa elnevezésű alapítvány elismerését péntek este adják át Frankfurtban.

prae.hu

A "német Callasnak" is nevezett énekes életművét ismeri el az alapítvány a díjjal. Anja Silja karrierje 15 éves korában kezdődött egy koncertturnén, operaszínpadon 16 évesen debütált A sevillai borbélyban Rosina szerepében.

Nemzetközi karrierjét Bayreuthban alapozta meg, ahová először 1960-ban kapott meghívást és 1967-ig Wieland Wagner valamennyi produkciójában ő énekelte a női főszerepet. Ezzel egyidejűleg Wagner-alakításaival meghódította Európa és Amerika legjelentősebb operaszínpadait.

Repertoárja Beethoventől Wagneren át Schönbergig és Weillig terjedt, Bayreuthtól New Yorkig ünnepelték rendkívüli alakításait.

Budapesten többször is fellépett, korábban a Salome címszerepében, majd 2003-ban Zsótér Sándor rendezésében Schönberg Várakozás című művét énekelte. 2008-ban ő volt Janácek Jenufájának templomos asszonya a Bartók+Szlávok Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon.

A Pro Europa kulturális alapítvány díját a frankfurti Szent Pál-templomban tartják, a laudációt a Bécsi Ünnepi Hetek intendánsa, Luc Bondy rendező tartja, aki háromszor is együtt dolgozott Anja Siljával.

A szoprán 1977-ben Alban Berg Lulujának címszerepét, 1981-ben pedig a Wozzeck Marieját énekelte, Richard Strauss Saloméját pedig a Salzburgi Ünnepi Játékokon 1992-ben játszotta Bondy rendezésében.
Az énekesnő az Európa-díjasok rangos listájára Wolfgang Wagner és Plácido Domingo után kerül föl.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés