bezár
 

építészet

2011. 03. 03.
A pusztulás fenyegeti a bolognai ferde tornyokat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pusztulás vagy akár egyenesen a leomlás veszélye is fenyegetheti az olaszországi Bologna jelképének számító két ferde tornyot.

prae.hu

Az olasz geofizikai intézet kutatói nyolc hónapon át végeztek méréseket a Bologna központjában álló világhírű tornyokon. Többek között lézerszkennerrel vizsgálták, mennyire stabilak a 97 illetve 48 méter magas építmények.

Enzo Boschi, az intézet igazgatója a La Stampa című olasz lapnak elmondta, a több mint 900 éves építmények olyan rossz állapotban vannak, hogy a klímaváltozás következtében fellépő további pusztulás szinte megállíthatatlan.

A magasabb Asinelli és az alacsonyabb Garisenda az építtető családokról kapta nevét. A tornyok feltehetőleg 1109 és 1119 között épültek.

A kutatók szerint az Asinelli eredetileg hatvanméteres volt, csak később építették magasabbra. Elhajlása mintegy 2,2 méteres.

A Garisenda viszont az építés befejezésekor sokkal magasabb volt, hatvanméteres, a XIV. században egy földomlást követően viszont erőteljesen elferdült - elhajlásának mértéke 3,2 méteres -, ezért csökkentették a magasságát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés