bezár
 

irodalom

2011. 03. 02.
Holnemvolt Fesztivál - Mesék felnőtteknek
Világhírű előadókkal debütál Magyarország első nemzetközi mesemondó fesztiválja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesten, 2011. március 12-13-án kerül sor a Holnemvolt Fesztiválra, Magyarország első nemzetközi mesemondó fesztiváljára az Evangélikus Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet székhelyén. A közönség többek között magyar, székely, észak-európai, kreol, cajun és osztrák meséket ismerhet meg a kétnapos rendezvényen, kreatív tolmácsolással. Az esemény elsősorban a felnőtt korosztálynak szól, célja, hogy más kultúrák mesemondó hagyományait és a kortárs „storytelling” műfaj jeles képviselőit megismertesse a magyar közönséggel.

prae.hu

„A mese gyógyír, a mese játék, a mese csoda, a mese hit, a mese lélek. Mosoly mindenki lelkére.” (Csernik Szende lábbábos, mesemondó)

Az utóbbi évtizedben a világ számos országában éledt újjá a mesemondás műfaja. Magyarországon a mozgalom még gyerekcipőben jár, a külföldi mesemondókkal való találkozás új ötletekkel, új lendülettel, és – természetesen – új történetekkel ajándékozza majd meg a hazai közönséget. A szervezők célja, hogy a Holnemvolt Fesztivállal hagyományt, önálló legendát teremtsenek, és elérjék, hogy Magyarország is felkerülhessen a nemzetközi mesemondás színes, és rohamosan bővülő palettájára.

A storytelling sokkal többet jelent egyszerű mesemondásnál. Ez egy színes, különleges nemzetközi műfaj, amely nem csak a tündérmeséket és népmeséket foglalja magába; egy storyteller elmesél és színpadra visz bármit, ami történet, ami elmondható.

A Holnemvolt Fesztiválra a storytelling műfaj világhírű képviselői hozzák el ősi és modern történeteiket. A norvégiai Tone Bolstad Fløde feledésbe merült észak-európai mítoszokat, népmeséket vegyít saját történeteivel, az egyesült államokbeli Angela Davis egzotikus afrikai-amerikai, cajun, kreol és más távoli kultúrákból származó meséivel és legendáival varázsolja el a közönséget.

César „El Wayqui” Villegas humorral és csodás képzelőerővel tárja elénk hazája, Peru és a világ más népeinek ősi történeteit. Brigit Lehner osztrák mesemondó énekkel és citerával kíséri előadásait, Csernik Szende lábbábos Székelyföld kevésbé ismert meséit, legendáit dolgozza fel, Zalka Csenge Virág pedig a világ számos kultúrájának meséi mellett saját történeteit is megosztja a hallgatókkal.

A fellépők vállalták, hogy a magyar mesemondó mozgalom támogatásaként ingyen tartják meg az előadásokat.

A fesztivál hét nyelven zajlik majd, minden előadást kreatív tolmácsolás tesz majd élvezhetővé a csak magyarul értő hallgatók számára is.

A rendezvényt a szervezők 14 évesnél idősebb hallgatóknak ajánlják, a mesék nem gyerekeknek szólnak. Természetesen gyerekek is részt vehetnek a fesztiválon, kivéve a szombat esti programon, ahol a mesemondók kísértethistóriákat adnak elő.

A fesztivál kísérőprogramja egy kiállítás lesz, amelyen Grünfelder Judit és Szilágyi Csilla üvegtervezők, valamint Karai Györgyi és Lublóy Zoltán porcelántervezők mutatják be narratív témájú alkotásaikat.

Meséből sosem elég, mindig jó, ha elmondanak még egyet. A hétvégi fesztivál után, március 14-én hétfőn néhány mesemondó a Gerlóczy Kávéház teraszán is elmond egy mesét. Vagy többet. A délután 15 és 18 óra között zajló teraszmesélés egyfajta belvárosi tavaszköszöntő is. A részvétel ingyenes.

Belépőjegyek:

2 napos teljes árú: 6000 Ft
2 napos diák: 4000 Ft
1 napos teljes: 3500 Ft
1 napos diák: 2500 Ft
A szombat esti előadásra érkezőknek: 1000 Ft
10 fős csoportjegy 2 nap: 3500 Ft / fő
10 fős 1 nap: 2000 Ft / fő
20 fős 2 nap: 3000 Ft / fő
20 fős 1 nap: 1500 Ft / fő


A Holnemvolt Fesztivál időpontja:
2011. március 12-13.

Helyszín:
Evangélikus Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet, 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 3.

A Holnemvolt Fesztivál honlapja:
www.holnemvoltfesztival.com

Facebook-oldal:
Holnemvolt Fesztivál
http://www.facebook.com/holnemvolt

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés