bezár
 

színház

2011. 03. 02.
Tüzes trón a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nyáron a szegedi Dóm-téren bemutatott Dózsa című tánckrónika kőszínházi premierjét pénteken tartják a Fesztivál Színházban. A Honvéd Táncszínház produkciójában a címszerepet Novák Péter játssza, a koreográfus Zsuráfszky Zoltán, a zene Szarka Tamás munkája.

Szkéné színház

"A bemutatóra most két napig építjük a díszletet, később gördülékenyebb lesz a színpad berendezése.

A hatalmas Dóm-térről mindent behozunk, a koronát, a pirotechnikát, Tóth Kázmér alkalmazza ide a színpadképet - mondta el az MTI-nek Zsuráfszky Zoltán, a táncszínház vezetője. - Szegeden a levegőből egy drótkötélen érkezett a színpadra Novák Péter, most hátulról, a horizontról hozom be őt a tüzes trónra."

A darab szövegét Vince Zsuzsa írta Nemeskürthy István Önfia vágta sebét című könyve alapján, de versek is elhangzanak, Sinka István-, Juhász Gyula-költemények Szarka Tamás zenéjére.

A Dózsa a második közös produkciójuk, 2008-ban ugyancsak a Szegedi Szabadtéri Játékokon a Benyovszkyt mutatták be Szarka Tamás muzsikájával.

"Ezután kért föl a Dózsára Bátyai Edina, talán tudta, hogy milyen régi tervem e történelmi alak életre keltése - részletezte a koreográfus. 1975-ben mint az Állami Népi Együttes fiatal táncosa játszottam a Vámos László rendezte Bánk bánban. Akkor azt mondtam magamnak, fogok én egyszer egy Dózsát csinálni ezen a téren."

A Dózsát csaknem 300 táncossal, külföldi szereplőkkel mutatták be Szegeden, két előadást játszottak belőle. "Kétszer 4 ezer ember látta, a Duna TV felvette, de itt van Novák Péter és a többi szólista tele energiával - magyarázza Zsuráfszky Zoltán. - Szerintem a kőszínházi verzió érdemes a figyelemre, lehet utaztatni is a produkciót. A Művészetek Palotája és a Nemzeti Táncszínház is mellém állt e dologban, csak az volt kérdés, hogyan tudjuk bevinni a monumentális díszletet. Megoldottuk."

Ha szerencséje van - fűzte hozzá - 2014-ig, a parasztháború leverésének 500. évfordulójáig él a darab és - amint szeretné - a Hősök terén vagy a Bazilika előtt is tudnak egy gyönyörű Dózsa-előadást csinálni.

"A Fesztivál Színházban a Honvéd Táncszínház 20 pár táncosával dolgozom, de a Magyar Táncművészeti Főiskoláról néhány fiatal táncost is meghívtam, élő a kapcsolat van az intézmény és közöttünk" - tette hozzá.

A történetet egy párviadallal indul, amelyben Dózsa győz, utána kinevezik a seregek vezérévé. Érdekes a cselekmény szegedi vonala, amely a szerelmi szálat is hozza, Pálffy főbíró lányát, Piroskát szereti Dózsa, aki egyébként a bíró fogadott fia volt.

A parasztvezér boszorkánylátomása is érdekes, hiszen Szegeden volt az utolsó boszorkányégetés Magyarországon. "Sinka István-verssorokra csináltam meg a forradalom temetését, a mindenki által ismert kivégzés képe alatt egy Te Deum hangja szól, majd egy himnikus számmal zárjuk a darabot" - árulta el a koreográfus.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés