bezár
 

irodalom

2011. 03. 02.
Új monográfia Szabó Lőrincről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kulcsár-Szabó Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész, az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének docense új könyvet jelentetett meg Tükörszínjátéka agyadnak - Poétikai problémák Szabó Lőrinc költészetében címmel.

prae.hu

A kötet - ahogy előszavában is olvasható - nem törekszik arra, hogy a költő pályájának Magyarországon megszokott, hagyományos bemutatása legyen.

Tulajdonképpen nem is monográfia, azaz egy életmű azonos szempontok alapján, következetesen végigvizsgált feldolgozása, hanem a szerzőnek Szabó Lőrinc különböző pályaszakaszairól és műveiről írott tanulmányainak kötetté érett gyűjteménye.

Az MTI-nek Kulcsár-Szabó Zoltán elmondta, hogy mintegy másfél évtizede foglalkoztatja Szabó Lőrinc költészete, s munkájában nagy segítség volt az a filológiai kutatás, amely Kabdebó Lóránt irodalomtörténész vezetésével zajlik immár évtizedek óta.

Mivel az új könyv írásai nem egy időben születtek, ezért módszertanilag is különböznek egymástól. Némi irodalomelméleti eklektika jellemzi a belőlük összeálló kötetet.

Mint a szerző hozzátette, igyekezett a Szabó Lőrinc-i életműhöz új utakat feltárni, és olyan témákat érinteni azzal kapcsolatban, amelyekkel eddig nem foglalkoztak annyit a szakirodalomban.

Példaképp a kultúratudományi, világirodalmi összefüggések bemutatását említette. Mint hozzáfűzte, Szabó Lőrinc költészete abban időszerű, ahogy a kortárs magyar alkotók műveiben tovább él.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés