bezár
 

art&design

2008. 06. 10.
Csillag a holló árnyékában - egy héttel tovább látható az OSZK kiállítása
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az eredetileg tervezettnél egy héttel tovább tart nyitva az Országos Széchényi Könyvtár reneszánsz kiállítása: a Csillag a holló árnyékában című tárlatra június 22-ig várják a látogatókat - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

prae.hu

 A kiállítás június 21-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján is látogatható lesz, egészen vasárnap hajnali két óráig - közölte Rozs Eszter sajtóreferens.

A Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon alcímet viselő tárlaton az egyházi tárgyú könyvek mellett világi tárgyú kódexek is helyet kaptak. 

Az érdeklődők a kiállításon láthatják először Kálmáncsehi Domokos püspök breviáriumát, a könyvfestészet egyik XV. századi remekművét, de megtekinthető a 300 körül keletkezett Acaphalos kódex is, amely egy távol-keleti utazást és az ennek során látott népeket, tájakat mutat be. A Nagy Sándor történetét is leíró mű a Biblia után a legolvasottabb kötet volt a maga korában, amelyet akkoriban szinte minden nyelvre lefordítottak, és amelynek a tárlat látogatói a latin nyelvű változatát láthatják.

Egy másik teremben látható Vitéz János ötven hivatalos és hét magánlevele. Hunyadi László és Mátyás nevelője, a Mátyás király kancellárjaként, majd esztergomi érsekként működő politikus jellegzetes jegyzetelési módját hat kötet mutatja be a tárlaton. 

A kiállítás harmadik termében egyebek mellett a Vitéz János portréját is tartalmazó Tribachus kódex, valamint a Hess András által elsőként nyomtatott kötet, a Cronica Hungarorum látható. 

Az egyedülálló gyűjteményt felvonultató tárlat darabjai az OSZK-n kívül a müncheni állami könyvtárból, a salzburgi St. Peter könyvtárból, az osztrák nemzeti bibliotékából és a Vatikáni Könyvtárból érkeztek, de adott kölcsön műveket az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára, a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria is.

A Csillag a holló árnyékában című tárlatot a "4x a reneszánszról" című kiállítás-sorozat részeként Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából, a Reneszánsz Év keretében rendezték meg.

nyomtat

További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés