bezár
 

zene

2011. 03. 02.
Balázs Fecó 60 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatvanéves lesz március 2-án Balázs Ferenc; a Liszt-díjas rockzenészt, a Taurus egykori és a Korál billentyűsét, énekesét, dalszerzőjét mindenki Balázs Fecóként ismeri.

prae.hu

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaként az iskolazenekarban kezdett zenélni, és még érettségi előtt, 16 évesen a Neoton együttes billentyűse lett. 1972-ben Som Lajos basszusgitárossal együtt kivált a dallamos slágerek felé húzó zenekarból és Radics Béla gitáros, valamint Brunner Győző dobos társaságában megalapították az első magyar hard-rock együttest, a Taurus XT-t. A Taurus két évvel később felbomlott, Balázs Fecó ezután egy ideig külföldön dolgozott. 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarába került, erre alapozva jött létre a Korál együttes, amelynek vezetője és énekese lett.

A Korál 1978. május 1-jén mutatkozott be a Budai Ifjúsági Park hétezer nézője előtt. Megőrizték a hard-rock stílust, de annak dallamosabb, Balázs Fecóhoz közelebb álló dallamos változatát játszották. Az együttes 1979-ben és 1980-ban is az év zenekara lett, évente mintegy kétszáz koncertet adott, Fecót 1979 és 1984 között egymás után hatszor választották meg az év billentyűsének. Az 1981-es táncdalfesztiválon óriási sikert aratott Homok a szélben című daluk.

A Korál 1986-ban feloszlott, Balázs Fecó ezután szólókarrierbe kezdett. Saját kompozíciói mellett Bach és más klasszikus szerzők műveinek feldolgozásait is előadta, komponált filmzenéket, a Nyolc évszak című tévésorozathoz írt Évszakok című dala ma is nagy kedvenc.

Kezdeményezte a romos sitkei kápolna felújítását, az 1991-ben befejeződött munkákhoz szükséges összeget évente rendezett koncertekkel gyűjtötték össze. 1987-ben eMeRTon-díjat kapott, a következő évben született a Kőfalak leomlanak című oratóriuma, amelyért - valamint a Hölgyem, elég volt című színházi darab zenéjéért - megkapta az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját.

A Korál 1997-ben zenélt együtt újra, a Kisstadionban rendezett koncert elnyerte az év koncertje díjat az eMeRTon gálán. Balázs Fecó 1998-ban szívinfarktusa, operációja után Újjászületés címmel készített szólóalbumot, ugyanebben az évben Liszt-díjat kapott. 1999-ben Huszka Jenő életműdíjat vehetett át és Évszakok címmel könyve jelent meg, 2000-ben a Csönd éve című gyűjteményes válogatásával jelentkezett. 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

A Korál 2006-ban zömmel új dalokat tartalmazó lemezzel tért vissza Ne állj meg soha címmel, ezt szintén a Kisstadionban mutatták be egy koncerten, és időnként azóta is fellépnek. Balázs Fecó 2008-ban a Fonogram-életműdíjat kapta meg, 2009-ben jelent meg életművét átfogó Best of lemeze, tavaly az Artisjus könnyűzeneszerzői életdíját vehette át.

Balázs Fecó 60. születésnapi koncertjét 2011. október 21-én tartja a Papp László Budapest Sportarénában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés