bezár
 

irodalom

2011. 03. 01.
Egymillió bestsellert ajándékoznak el a brit könyvkiadók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elsőként megrendezett World Book Night elnevezésű akció keretében egymillió bestsellert ajándékoznak el a brit kiadók szombaton.

prae.hu

A zsűri által kiválasztott 25 könyvből kötetenként negyvenezer példányt ajánlottak fel a kiadók az olvasás népszerűsítése érdekében. Az akció során bárki jelentkezhetett adományozónak: az összesen egymillió könyvből 960 ezret a húszezer kiválasztott - fejenként 48 könyvet - oszthat szét, a maradék negyvenezer példányt pedig kórházak, börtönök rendelkezésére bocsátják.

Az akciót pénteken nyilvános felolvasás nyitja meg a londoni Trafalgar Square-en. Összesen tízezer ember előtt olvashatják fel kedvenc történeteiket olyan ismert szerzők, mint John le Carré, Philip Pullman és Nick Cave.

A könyvek között szerepel például Kate Atkinson, Margaret Atwood, Marian Keyes, Gabriel García Márquez, Erich Maria Remarque és David Mitchell egy-egy kötete.

A World Book Night vezetője, Jamie Byng elmondta, véleménye szerint kevés fontosabb dolog létezik, mint a személyes ajánlás, és ez ebben az akcióban nagy teret kap. "Egyetlen éjszaka egymillió könyvet adományozni egymillió embernek példa nélküli és nagyon izgalmas dolog" - adott hangot lelkesedésének Byng.

A szervezők a World Book Nighttal minél több embert szeretnének olvasásra ösztönözni. Az akciót az írók is támogatják. "Egy szerző sem akarhatna ennél többet, minthogy könyvét ezernyi ember vehesse a kézbe, olyanok is, akik talán különben sohasem olvasnák el" - mondta el a kémregényeiről ismert le Carré.

A könyvpiacon ugyanakkor nem mindenki örül az ajándékozásnak. Sokan attól tartanak, hogy a nagy könyvkiadók ingyen könyvekkel árasztják el a piacot. Olyan könyvekkel, amelyek értékesítéséért erősen küzdenek a könyvkereskedők - mondta el Will Gompertz, a projektet támogató BBC televíziós csatorna művészeti vezetője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés