bezár
 

film

2011. 03. 01.
Meghalt Jane Russel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghalt 89 éves korában Jane Russell amerikai színésznő, olyan hollywoodi klasszikusok szereplője, mint a Szőkék előnyben.

prae.hu

Az idős híresség Kaliforniában hunyt el gyerekei és hozzátartozóik körében. Halálhírét helyi idő szerint hétfő délután közölte családja.

Az 1940-es években a színésznő volt Hollywood "kebelcsodája", a róla készült fényképek díszítették a második világháborúban szolgálatot teljesítő amerikai katonák szekrényeit.

A fekete hajú szépséget Howard Hughes producer, iparos fedezte fel, így forgatta első filmjét A törvényenkívüli címmel. A western néhol olyannyira pikáns lett, hogy a cenzorok három évig visszatartották, végül 1943-ban mutatták be. Russell - lenyűgöző méreteinek is hála - egy csapásra híres lett.

Később játszott tüzes cigánylányt, de marhahajcsárt is. Legnagyobb filmsikere a Szőkék előnyben című - mára klasszikussá vált - film volt, ebben Marilyn Monroe oldalán tündökölt. 1955-ben Clark Gable partnere volt a The Tall Man című filmben.

"A komédiákon kívül nem sokra vittem a színészi pályán" - fogalmazott életrajzi könyvében. "Az az igazság, hogy nem voltam büszke azokra a filmekre, amelyekben szerepeltem" - írta.

A színésznő - aki sokáig alkoholizmussal küzdött - három alkalommal kötött házasságot, első férje futballsztár volt, második alkalommal három hónap múltán megözvegyült. Harmadik férje katona volt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés