bezár
 

art&design

2008. 06. 10.
Múzeumok éjszakája - MOME Maraton az Iparművészeti Múzeumban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Reneszánsz performansz, divatbemutató, mozdulatszínház, összművészeti installáció és zenés tárlatvezetés várja az érdeklődőket az Iparművészeti Múzeumban június 21-én, a Múzeumok éjszakáján, amikor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói "veszik birtokba" az intézményt; a MOME Maraton este 6-tól reggel 6-ig tart.

prae.hu

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tájékoztatása szerint a közönséget már a Ferenc körúti metró kijáratánál "grafikai futószőnyeg" várja: a reneszánsz majolika kiállítás képanyagát felhasználva, azt manipulálva, az egyetemi hallgatók olyan dekoratív képi anyagot hoznak létre, amely lépésálló hordozófelületre nyomtatva és a járdára, lépcsőkre ragasztva vizuális felvezetőként, kreatív futószőnyegként tereli a látogatókat a múzeum bejárata felé.

Ennek folytatásaként a múzeum előterében a Medence Csoport többszintes, a vízben való megújulásra és a szellemi megtisztulásra utaló, hatalmas vízcseppre emlékeztető installációja fogadja a látogatót. Az első emeleti térben csipkéből, textilből készített, az újjászületés témájára reflektáló óriási lepkebábok függnek majd. A reneszánsz folyosón pedig a MOME Vizuális Kommunikáció Tanszéke hallgatóinak jóvoltából interaktív animációk mozdítják meg, teszik élővé a Medici-kárpitok puttós jeleneteit.

A MOME fotó szakos hallgatóinak a reneszánsz kor gondolatiságát megidéző fotóvetítése a múzeum lépcsőházaiban zajlik majd, a textil tanszék hallgatóinak a reneszánsz kortárs értelmezésére épülő, mintegy 25 tárgyat - bőrtárgyakat, ékszereket, öltözékeket - bemutató tárlata a "Beatrix hozománya" című kiállítás előterében tekinthető meg.

Az Élőkép Társulat a reneszánsz újjászületés gondolatkörét használva speciális mozdulatművészeti előadásokkal lép fel. A 7 előadó a fekete asszonytól kezdve a hermafroditáig speciális figurákat, karaktereket és hozzájuk kapcsolódó lélekállapotokat jelenít meg.  A nézők élő szobrok, élő installációk átváltozásait figyelhetik közvetlen közelről.

Lesz divatbemutató is, amelyen az elmúlt évek legsikeresebb kreációit láthatják az érdeklődők: az egyetem frissdiplomás hallgatóinak kollekcióiból felépülő, showelemekkel kiegészülő műsor mintegy 50 öltözéken keresztül mutatja be a divattervezés aktuális tendenciáit.

A látogatók zenés tárlatvezetéseken is részt vehetnek: Kobzos Kiss Tamás és Erdal Salikoglu jóvoltából hallhatnak a dervisek táncáról, a müezzin énekéről és az oszmán-török szőnyegekről, de megismerhetik a Mátyás korabeli regösök, igricek és énekmondók históriáit és bordalait, valamint a Medici-pápa lakosztályának pompáját és fényűzését is.

A Múzeumok éjszakáján az Iparművészeti Múzeumban a különböző korok különböző játékait is kipróbálhatják az érdeklődők: a reneszánsz és barokk táblás játékoktól egészen a 18-19. századi kártyajátékokig kalauzolják a közönséget a beöltözött játékmesterek.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés