bezár
 

art&design

2011. 02. 27.
Preraffaelita kiállítás Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Itália ihlette angol művészek alkotásai láthatók Rómában a példaképnek tekintett olasz festők képeivel együtt. A preraffaeliták az iparosodott Angliában utánozták a reneszánsz tökéletességet.

prae.hu

A századfordulós szecesszió útját előkészítő, de kevéssé ismert preraffaelitáknak szentel önálló kiállítást a Róma központjában levő Galleria nazionale d'arte Moderna (Gnam) nemzeti galéria. A 19. század közepén kezdődött fejlődésre a szépségben ellensúlyt kereső viktoriánus alkotócsoport tagjai Itáliát választották ideális művészi hazájuknak. Romantikus álláspontról bírálták a polgári társadalmat, idealizálták a középkort, és a korai naiv művészetet próbálták feltámasztani. Mestereiknek a Raffaello (1483-1520) előtti toszkán festőket tartották. Ezért nevezték magukat preraffaelitáknak.

A június 12-ig látható kiállítás a művészcsoport két alapítójának, az olasz nevű, de angol Dante Gabriel Rossettinek (1828-1882) és Edward Burne-Jonesnak (1833-1898) és társaiknak alkotásait mutatja be Dante Gabriel Rossetti, Edward Burne-Jones és Itália mítosza a viktoriánus Angliában címmel.

Rómában látható Rossetti Perszephoné című festménye (1878), mely a későbbi Gustav Klimt nőalakjait idézi. A kiállítás érdekességének számít, hogy a viktoriánus képek mellett összehasonlításképpen láthatók a példaképek művei is, közöttük Giotto, Botticelli, Sebastiano del Piombo festményei.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés