bezár
 

építészet

2011. 02. 27.
Templom vagy sportcsarnok?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Milyen legyen a modern templom? Erről vitázik az építészszakma és az egyház Olaszországban, ahol kiállításon mutatják be a kortárs templomépítészet legkiemelkedőbb példáit.

prae.hu

"Olyan, mint a római Szent Péter-székesegyház nem lesz többé. A mai templomokat gyorsabban kell megépíteni, és egyszerre több célt kell szolgálniuk" - hangoztatta az olasz sajtónak Francesco Dal Co, a milánói Casabella építészeti labóratórium és bemutatóterem vezetője.

Itt nyílik március 21-én a Négy olasz templom című kiállítás. Azokat a kortárs "liturgiai tereket" vonultatja fel, melyek jól mutatják a templomépítészet mostani esztétikai és funkcionális kritériumait. A választás két római peremkerületi, egy perugiai és egy modenai templomra esett. Az utóbbit az építész Mauro Galantino tervezte. "Lehet, hogy modern, de csúnya" - mondott róla véleményt a posztmodern építészet mestere, Paolo Portoghesi a szentszéki napilapban, a l'Osservatore Romanóban. Hasonlóképpen látja Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke: a római egyetem építészeti karára látogatva kijelentette, hogy a korunkban emelt templomok "inkább hasonlítanak kongresszusi központra vagy sportcsarnokra mint imahelyre".

Galantino a Corriere della Sera című napilapban válaszolt a kritikákra: "templomot ma már nem a központban, hanem a város szélén építünk. Stílusában a modern külvároshoz kell igazodnia, és az itt élők számára nemcsak imádkozásra szolgál, találkozási pont szerepét is betölti".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés