bezár
 

film

2011. 02. 25.
Jövő héttől vetítik az új Depardieu-filmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 3-ától játsszák a hazai mozik Jean Becker Nem beszélek zöldségeket! című vígjátékát, amelynek két főszerepét Gérard Depardieu és Gisele Casadesus játssza. A francia rendező, aki a Frankofón Filmnapok keretében Magyarországra látogatott, az MTI-nek pénteken elmondta: filmjével azokat az érzelmeket szerette volna átadni, amelyeket csak az olvasás során élhet át az ember.

prae.hu

Jean Becker felidézte: egy ismerőse, a film castingját vezető Sylvia Allegre ajánlotta neki Marie-Sabine Roger regényét. "Nekem már nehézséget jelent az olvasás, ezért először ő olvasta fel nekem.

Egyből megfogott a regény eredetisége, a szövegből áradó érzelmek és persze a főszereplő, Germain egyszerűsége, kedvessége" - árulta el a 77 éves rendező. Mint elmondta, a film egy félig-meddig analfabéta, tudatlan férfi és egy művelt idős hölgy különös találkozásról szól, akik között mély kapcsolat, "afféle plátói szerelem" bontakozik ki. A történet szerint az alkalmi munkákból élő Germain (Gérard Depardieu) megkeseredett anyjának kertjében lakik egy lerobbant lakókocsiban.

A férfi legkedveltebb szórakozása, hogy a városka parkjában eteti a galambokat. Itt ismerkedik meg Margueritte-tel (Gisele Casadesus), a törékeny, nyugdíjas tudóssal, és mély barátság bontakozik ki közöttük.

A szeretet nélkül felnőtt Germain Margueritte révén megismerkedik az olvasás örömével, így addigi sivár élete hirtelen kitágul, megtanulja élvezni az élet apró örömeit. "Eredetileg nem Gérard Depardieu-re gondoltam, de annyira szerette volna a szerepet, hogy végül szóba sem jöhetett más. Amikor elolvasta a könyvet, órákon át beszélgettünk róla, és nekem úgy tűnt, sokkal mélyebben érti, mint én" - mesélte Jean Becker, megjegyezve: ma már elképzelni sem tudna mást Germain szerepére.

Margueritte karakteréhez aligha lehetett volna alkalmasabb színészt találni, mint Gisele Casadesus - vélte a rendező, hozzátéve, hogy a 96 éves színésznő A lápvidék gyermekei című filmjében is szerepelt, de emelett magánemberként is régi ismeretség, barátság fűzi hozzá. "Ugyanazon a szigeten van házunk" - árulta el. A filmben felbukkanó irodalmi szövegekről elmondta, hogy azok egy kivételével nem az ő, hanem az író választásai voltak. "Én valószínűleg nem Camus Pestisét, hanem a Közönyt választottam volna, de Germain képzeletét pont a Pestis szörnyűségei ragadják meg" - tette hozzá.

A rendező a forgatásról szólva felidézte, hogy először a kertet keresték meg, majd amikor rátaláltak a franciaországi Charente-Maritime megyében, a környéken már gyorsan felfedezték a többi helyszínt is.

Az MTI kérdésére, hogy van-e személyes vonatkozása a filmjének, Jean Becker kitérő választ adott, de azt hozzátette, hogy miként Germain szellemi vezetője Margueritte, úgy őt az édesapjához és a nagyapjához fűzték hasonló érzelmek. "Nagyapámhoz éreztem magam a legközelebb, nagyon tiszta, zárkózott ember volt" - emlékezett a rendező.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés