bezár
 

art&design

2011. 02. 25.
Szabálytalanságok az Örökségvédelmi Szakszolgálatnál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indokolatlan és aránytalan kifizetésekre bukkant a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) restaurálás címén történt utalásai között az Országgyűlés elmúlt 8 év kulturális visszaéléseit vizsgáló albizottsága pénteki ülésén.

prae.hu

Pálffy István, a testület kereszténydemokrata tagja budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum - a KÖSZ alvállalkozójaként - 87,5 millió forintot fizetett ki restaurálási és régészeti munkálatokra, amelyek szakértők szerint 30 millió forintból elvégezhetők.

Ezt az értékaránytalanságot, és a kifizetett összeg sorsát vizsgálni kell - szögezte le.

Olyan teljesítés nélküli és feladatmegjelölés nélküli szerződések másolatai is előkerültek, amelyek, ha az eredeti példányuk is így néz ki, büntetőfeljelentést vonnak maguk után - közölte.

Hozzátette: az is kiderült, hogy a KÖSZ-től a Magyar Nemzeti Múzeumhoz került leletanyag olyan állapotban van, ami további restaurálási munkákat igényel.

A KDNP-s politikus állítása alátámasztására Pest megyéből előkerült és restaurált régészeti leleteket is bemutatott. Mint elmondta, a KÖSZ megrendelésére végzett munkáknál még az alapvető mosást sem végezték el a leleteken, azokon föld és mindenféle szennyeződés van, s a leltározás is szakszerűtlenül zajlott.

Hangsúlyozta: ezeknek a tárgyaknak a további restaurálása jelentős költségeket jelenthet; ezt a nemzeti múzeumnál a közeljövőben felmérik.

Pálffy István elmondta: az is kiderült, hogy 45 millió forint megmaradt a Magyar Nemzeti Múzeumnál az ásatásokra elkülönített forrásokból, ami visszakerül a KÖSZ jogutódjához, a Nemzeti Örökségvédelmi Központhoz.

Kiemelte: az albizottság pénteki ülésén a Magyar Nemzeti Múzeum által végzett munkákat vizsgálta. Hozzátette: feltételezhető, hogy máshol is történtek szabálytalanságok, amiket a későbbiekben szintén vizsgálni kívánnak.

Gulyás Dénes a testület fideszes elnöke közölte: a KÖSZ-nek - 2007-es létrehozása óta - az előző kormány mintegy 20 milliárd forintot fizetett ki.

Megjegyezte, a bizottsági üléseken Hiller István korábbi kulturális miniszter eddig még egyszer sem jelent meg, reméli, hogy a jövőben ez a gyakorlat megváltozik.

A sajtótájékoztatón a fideszes politikus bejelentette, hogy egyéb elfoglaltságai miatt az elnöki teendőket Menczer Erzsébetnek (Fidesz) kívánja átadni, s a jövőben tagként folytatná albizottsági munkáját.

Menczer Erzsébet szerint amire pénteken fény derült, az csak a jéghegy csúcsa, a KÖSZ ügyeiben számos ülés tartanak majd.

A Magyar Nemzeti Múzeum vezetőit még több alkalommal a bizottság elé invitálják, s további anyagokat és elszámolásokat is várnak tőlük.
Hozzátette: a KÖSZ ügyeiben meg kívánják hallgatni az ELTE és a Magyar Tudományos Akadémia szakembereit is. Az albizottság foglalkozni kíván még a Magyar Televízió székházának eladási botrányával, amely ügyészségi szakban van, a BKV Orczy kertben való tulajdonszerzési jogával, az Erkel Színház bezárásával - jelezte a kormánypárti politikus.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés