bezár
 

film

2011. 02. 25.
Egy harlemi kamaszlány útja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jó egy esztendős késéssel a magyar mozikba is eljutott a héten a tavalyi Oscar-verseny egyik favoritja, a Precious - A boldogság ára című dráma. Lee Daniels filmje egy elhízott harlemi kamaszlány brutális szenvedéstörténetébe ágyazva üzeni minden hasonló sorsúnak, hogy van remény.

prae.hu

Precious szinte egyáltalán nem beszél, amikor megismerkedünk vele. Nincs miért: durván elhízott fekete tinédzser, akit otthon - csupán az utána járó szociális segélyért - házi rabszolgaként tartanak, a világ pedig szintén csak akkor vesz róla tudomást, ha valakibe bele kell rúgni.

Látszólag rezzenéstelenül tűri a rá mért csapásokat, de valójában egy maga teremtette, csillogó, piros szőnyeges sztárparádét idéző belső világba menekülve éli túl a borzalmakat, a mindennapi megaláztatásokat, apja szexuális erőszakját, aminek következtében második gyerekét várja.

A pokolból egy alternatív iskola elhivatott tanára (Paula Patton) rángatja ki, aki mindent elkövet, hogy az analfabéta lányban - ahogy többi hasonlóan hányattatott sorú tanítványában is - felélessze az ambíciót.

A Precious - A boldogság ára című, két éve elkészült független produkció nyomán Mo'Nique nevét tanulta meg a világ, aki a tavalyi Oscar-gálán a legjobb női mellékszereplő díját vehette át. A korábban főleg tévés stand up-fellépéseiről ismert színésznő tökéletes választás volt a gyerekét bántalmazó és élettársa szexuális vágyainak kiszolgáltató anya szerepére. Mo'Nique nemcsak a gonoszság mélységeit hozza felszínre a szörnyeteg anyában, a karakter hitelességét egy megrázó jelenetben az elkárhozott nő boldogság utáni emésztő vágyának ábrázolásával teljesíti ki.

A film főhőse, a 16 esztendős Precious - a csaknem tíz évvel idősebb Gabourey Sidibe alakításában - ugyancsak telitalálat. Dörmögő hangjának narrációja erőteljes keretet ad a filmnek, amely az egykori tanárból lett költő, Sapphire Push című regénye nyomán született a munkájáért ugyancsak Oscar-díjjal jutalmazott Geoffrey Fletcher forgatókönyve alapján.

Precious vágyai tündérmesét idéznek: karcsú, szőke és fehér lenne inkább, aki után bomlanak a jóképű fiúk. A film finoman játszik a feketékkel és melegekkel kapcsolatos sztereotípiákkal. (Daniels nyíltan vállalja homoszexualitását.) A történetet átszövő meseszerű elemek és a magának a családi pokolban is utat találó humor azonban nem engedik a sokkolt nézőt depresszióba esni.

Az örökké semmibe vett Precious az alternatív osztályban, ahol megismeri a szeretet és elfogadás erejét, döbben rá, hogy "létezik". Az olvasás és különösen az írás nemcsak terápiás hatással van rá, hanem érzelmei megfogalmazásával végre tisztába is jön magával és azzal, hogy mit is akar az élettől: Down-kóros kislányáról és egészséges kisfiáról akar gondoskodni.

Daniels 10 millió dollárból forgatott produkciója több mint ötszörös bevételt hozott az észak-amerikai jegybevételek nyomán. Ebben nyilván nagy szerepet játszott, hogy a szórakoztatóipar két olyan befolyásos személyisége állt a film mögé, mint Oprah Winfrey és Tyler Perry.

A drámát az amerikai kritikusok is osztatlan lelkesedéssel fogadták és az Oscar-szobrok is azt jelezték, hogy a hollywoodi filmszakma megkerülhetetlen alkotásnak könyvelte el a produkciót.

A Precious - A boldogság ára című filmet csütörtöktől játsszák Magyarországon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés