bezár
 

irodalom

2011. 02. 24.
Szerdán temetik Olasz Sándort
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövő szerdán, március 2-án 15 órakor vesznek végső búcsút Olasz Sándortól, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztőjétől az újszegedi temetőben - tudatta a Magyar Írószövetség csütörtökön az MTI-vel.

prae.hu

Olasz Sándort, aki a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető professzora is volt, 61 éves korában, hosszan tartó betegség után hétfőn érte a halál.

Olasz Sándor 1949-ben született Hódmezővásárhelyen, 1973-ban a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett magyar-francia szakos diplomát, majd 1978-ban doktori címet, 2005-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

1973-tól munkatársként, majd főmunkatársként dolgozott a Tiszatáj folyóiratnál, 1989-ben lett a lap főszerkesztő-helyettese, 1996-ban főszerkesztője. 1986-tól a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd 1988-tól a József Attila Tudományegyetemen tanított.

2007-től tanszékvezetőként irányította a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Irodalom Tanszékét.

Több önálló kötete jelent meg Németh Lászlóról, írt Jókai Anna és Sándor Iván műveiről, s több munkájában is foglalkozott a mai magyar regényekkel.

Munkásságát többek között Pro Literatura, Németh László- és József Attila-díjjal ismerték el, 2010-ben megkapta szülővárosa Pro Urbe díját és a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának Gregor József-díját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés