bezár
 

art&design

2011. 02. 22.
Fényfestés és banyaégetés a szegedi Téltemetésen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az előrejelzések szerint ragyogó napsütésben űzik el a rossz időt a pénteken kezdődő szegedi Téltemetésen, amelyen gyerekprogramok és koncertek szórakoztatják a vendégeket, fénybe mártják a Klauzál tér eklektikus épületeit, és végül a betegséget, bánatot elűzve máglyára vetik a télbanyát.

prae.hu

Az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztivál idei zenei fellépői a világzenei stílus fiatal és tehetséges képviselői.

A három nap alatt összesen tizenkét koncertet hallhat a közönség – mondta Kémeri Attila, a rendezvény művészeti vezetője a programokról tartott keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette: a színpadi programok között szerepelnek még a farsangi szokásokat felelevenítő produkciók és gyerekműsorok is.

Szombaton este sötétedéskor fénybe mártják a Klauzál tér eklektikus stílusú műemlék épületeit. Nagyteljesítményű projektorok segítségével fénnyel festik át a házak falát, közben a Sardinelli és a Hypernomad élő zenéje szó majd, s a Penguin Sound System bakelitjei peregnek.

Szegeden még a múlt század harmincas éveiben is szokás volt, hogy rongyokból és szalmából télbanyát készítettek, amelyet zajkeltés és vigadalom kíséretében cipeltek keresztül a városon, és végül bábut a Tiszába vetették, vagy elégették.

A fesztivál szervezői ezt a hagyományt elevenítették föl. Tóth Andrea bábkészítő művész bányáját már pénteken közszemlére teszik, egy-egy papírdarabra felírva mindenki a szoknyájára tűzheti azt a bút és bánatot, amelytől szeretne megszabadulni.

Vasárnap este ágyúlövés ad jelet a téltemető menet indulására: vásári komédiások és gólyalábasok ragadják meg a télbanyát, majd az érdeklődőktől kísérve hangos csinnadratta közepette átviszik a Dóm térre, ahol végül egy hatalmas máglyára vetik és elégetik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés