bezár
 

art&design

2011. 02. 21.
Iparművészeti Múzeum: Takács Imre újabb öt évre főigazgató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb öt évig Takács Imre az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, miután pályázat útján elnyerte a megbízatást; kinevezését hétfőn Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter adta át a múzeum épületében.

prae.hu

Az ünnepi állománygyűlésen jelen volt Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, Hammerstein Judit helyettes államtitkár, valamint Elekes Botond, az államtitkárság kabinetfőnöke is - tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) az MTI-t.

A közlemény kiemelte: a főigazgató programjának középpontjában a múzeumi épületek rekonstrukciója és az intézmény fejlesztése, az egész társadalom számára elérhető, lüktető, eleven művészeti központ kialakítása áll.

"A fejlesztés az Iparművészeti Múzeum kiemelkedő értékű műemléképületeinek felújításán túl a szervezet megújítását és saját állandó kiállításainak felépítését is jelenti, amellyel a múzeum mintegy 140 éve tartozik a hazai és a nemzetközi közvéleménynek" - áll a kommünikében. Mint írták, megnyílik a világ egyik legjelentősebb orientalista művészeti gyűjteménye, amelyből mindeddig csak ízelítőket láthatott a közönség.

Az Iparművészeti Múzeum ősszel pozíciójába visszahelyezett főigazgatója, Takács Imre korábban az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az intézmény több évre tervezett rekonstrukciójának teljes költsége mintegy 14 milliárd forintra rúg, ebből az első szakasz várhatóan 5 milliárd forintba kerül.

A NEFMI január elején azonnali intézkedésként hatvanmillió forintot biztosított az Iparművészeti Múzeum tönkrement tetőszerkezetének megerősítésére. Az épület homlokzatát körülvevő védőtető egy héttel ezelőtt készült el.

Takács Imre 1983-ban szerzett művészettörténészi diplomát Budapesten. 1997-ig a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményének kurátora, majd vezetője, 1997-től a Szépművészeti Múzeum vezető munkatársa, a 2006-ban megnyílt Luxemburgi Zsigmond-kiállítás program-irányítója volt. 2006 tavaszától 2007 őszéig, majd 2010 őszétől ismét az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. Művészettörténeti kutatásai és publikációi elsősorban a gótikus művészethez kapcsolódnak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés