bezár
 

art&design

2011. 02. 20.
Amerikai elnökök látogatásai (fotókiállítás)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét látható az amerikai elnökök magyarországi látogatásait megörökítő, MTI-fotókból álló tárlat; a kiállításnak hétfőtől a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola ad otthont.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és a pécsi American Corner közös, az amerikai elnökök napja alkalmából rendezett és február 25-ig látható Welcome, Mr. President! című tárlat 29 kép segítségével idézi fel öt amerikai elnök kilenc látogatását. A fotók mellett az eseményekről készített korabeli MTI-tudósítások olvashatók. A kiállítást tavaly februárban a pécsi Művészetek és Irodalom Házában már láthatta a közönség.

A szervezők 2010-ben több száz kép közül válogatták ki az 1982 és 2007 közötti időszakot felölelő kiállítás anyagát, amellyel bemutatják az érdeklődőknek, miként látta vendégül Magyarország a világpolitikában kiemelt szerepet betöltő Egyesült Államok elnökeit a hidegháború idején, majd az enyhülés és a rendszerváltás éveiben.

A fotók egy része ismerősnek tűnhet a látogatóknak, hiszen sokak számára felejthetetlen élmény maradt, amikor 1989-ben Bush elnök széttépte üdvözlő beszédét és "tiszta szívből" köszöntötte a zuhogó esőben őt ünneplő tömeget. A magyar sajtót bejárták azok a képek és tudósítások, amelyek a legemlékezetesebb "pulóveres csúcstalálkozóként" dokumentálták Bill Clinton taszári látogatását.

A képeket nézve kiderül az is, miként változtak az elnökök protokolleseményei az évek során. Amíg George Bush 1989-ben több napot töltött Magyarországon és programja rendkívül sokszínű és változatos volt – ellátogatott a vásárcsarnokba, iskolás gyerekekkel kocogott a Vasas-pályán –, fia, George W. Bush csak órákat töltött itt, és ki sem mozdult a biztonságot adó kordonok mögül.

A legtöbbször – háromszor – Bill Clinton járt Magyarországon, idősebb és ifjabb Bush kétszer-kétszer volt itt.

A mostani Welcome, Mr. President! című kiállítás kísérő programjaként jövő hét szerdán délután fél háromtól Keith Lambert Fulbright-ösztöndíjas cseretanár amerikai civilizációs bemutató órát tart az iskolában az elnökök napjához kapcsolódóan, amelyet minden február harmadik hétfőjén tartanak az Egyesült Államokban.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés