bezár
 

film

2011. 02. 17.
Francia új hullám sorozat a Tabánban
Tabán moziban (I. Krisztina krt. 87-89.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Szabadnak lenni azt jelenti, hogy azt csinálom, amit akarok, akkor, amikor akarom. A szubjektiv szabadság ’etikájának’ nevezhetnénk ezt az állapotot. A filmkészítés volt a legfőbb bizonyítéka annak, hogy „szubjektív szabadság-doktrinájuk” nem barbárság, hanem a kultúrával való látszólagos szembenállásban is kultúraépítő." (Godard) Francia új hullám sorozat indul február 24-én a Tabánban.

prae.hu

Az egész francia új hullámra jellemző a konvencionális értékek tagadása, a megmerevedett kulturális tradíciókkal szembeni lázadás, ugyanakkor a lázadás kilátástalanságának és az ember kiszolgáltatottságának élménye.

A francia új hullám lázadása a szubjektív, személyes hangú én központúság jegyében megy végbe, és a legtöbb filmben megjelenik a szorongás, kihallatszik belőlük az idegen, közönyös külvi...lágban fuldokló ember sikolya.

Megszületett a szerzői film fogalma: azaz csak azok a rendezők tudják ellátni senkivel sem összehasonlítható „kézjegyükkel” műveiket, akik szubjektív, öntörvényű alkotói világképpel rendelkeznek. Semmi sem fontosabb a művész szabadságánál, az egyéniség minden áron való kifejezésre törekvésénél.

Az új hullámos rendezők szabadságfelfogására Godard meghatározása a jellemző: „Szabadnak lenni azt jelenti, hogy azt csinálom, amit akarok, akkor, amikor akarom. A szubjektiv szabadság ’etikájának’ nevezhetnénk ezt az állapotot. A filmkészítés volt a legfőbb bizonyítéka annak, hogy „szubjektív szabadság-doktrinájuk” nem barbárság, hanem a kultúrával való látszólagos szembenállásban is kultúraépítő. Ha a kultúra elfogadja, amit csinálnak, akkor ez indirekt igazolása a tevékenységük alapját képező etikai alapállásnak. Filmjeik történetei azt mutatják meg, hogyan buknak el sorban a szentimentális szabadságvágy érvényesítésére tett kísérletek a társadalomban. Ők maguk azonban mégis képesek érvényesíteni ezt a szabadságot azáltal, hogy formabontó „dilettáns” filmjeiket elfogadtatják a világgal."

Program:

Febr.24. Csütörtök 20.00. TRUFFAUT: NÉGYSZÁZ CSAPÁS (1959)

Márc. 3. Csütörtök 20.00. TRUFFAUT: LŐJ A ZONGORISTÁRA (1960)

Márc.10. Csütörtök 20.00. VARDA : CLEO 5-TŐL 7-IG (1962)

Márc.17. Csütörtök 20.00 TRUFFAUT: JULES ÉS JIM (1962)

Márc.24. Csütörtök 20.00 GODARD : ÉLI AZ ÉLETÉT (1962)

Márc.31. Csütörtök 20.00 TRUFFAUT : BÁRSONYOS BŐR (1964)

Ápr. 7. Csütörtök 20.00 GODARD : EGY FÉRJES ASSZONY (1964)

Ápr.14. Csütörtök 20.00 GODARD : HÍMNEM – NŐNEM (1966)


Jegyár : 900 Ft
Diák és nyugdíjas jegy : 600 Ft

Jegyek rendelhetők a Tabán moziban (I. Krisztina krt. 87-89.)
T: 356-81-62 ; 06-70-6344438 ; taban@grantfilm.hu
www.tabanmozi.hu
nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés