bezár
 

színház

2011. 02. 17.
Először mutat be operát a veszprémi Petőfi Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először mutatnak be operát a veszprémi Petőfi Színházban; Ránki György zeneszerző Pomádé király új ruhája című kétrészes gyermekoperájának a premierjét vasárnap délután tartják.

Szkéné színház

Nagy és egyedi vállalkozás ez a színháztól, hiszen élő zenekar működik közre karmesterrel, lesz kórus és tánckar is, és operaénekesek lépnek fel a helyi színészekkel - mondta Oberfrank Pál, a színház igazgatója csütörtökön Veszprémben sajtótájékoztatón.

Eperjes Károly, a színház művészeti vezetője azt hangsúlyozta, hogy "mindig egy picit emelik a tétet", a minőségi színvonalat, és miután tavaly az Anna Kareninát és a Kisherceget jól fogadta a közönség, a remények szerint Pomádé király új ruhája, illetve a később esedékes Szentivánéji álom című Shakespeare-vígjáték is sikeres lesz.
Úgy tűnik, nemcsak mi emeljük a tétet, hanem jön velünk a közönség is - fogalmazott Eperjes Károly, aki megjegyezte, hogy az opera bemutatóját követően is ezt várja.

Toronykőy Attila, az opera rendezője arról beszélt, hogy bár gyermekoperáról van szó, inkább családi operának nevezné a Pomádé király új ruháját. Felidézte, hogy Ránki György az 1950-es években írta ezt az operát (Andersen A császár új ruhája című mesetörténetét feldolgozva), és az akkori politikai környezetben a darab sok "kiszólása", szövege inkább a felnőtteknek szólt, nekik mondott sokat.

Példaként említette, hogy amikor a király azt mondja, akinek hatalmat adott, annak észt is ad az Isten, a darab egyetlen női szereplője, Dzsufi felnevet, grimaszokat vág, vagy éppen egy mondattal jelzi, ez nem így van.

A rendező elmondta, hogy az operaénekesek az előadás közben lemennek majd a gyerekek közé, illetve a zenekart is "közelebb hozzák" a nézőkhöz: a muzsikusokat "felemelték" a zenekari árokból a nézőtér szintjére. Toronykőy Attila szerint Ránki György mestere a jellemábrázolásnak, zenei tréfáival görbe tükröt állít a királyi udvar képmutató világának és sok nevetést ígér a nézőknek. A zene játékos, stílusgazdag és közérthető - tette hozzá.

A zenekart a veszprémi színház igazgatójának testvére, Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas karmester vezényli.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés