bezár
 

zene

2011. 02. 16.
Kurtág Györgyöt köszöntik a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ikerkoncerttel köszönti Kurtág Györgyöt 85. születésnapjának másnapján a Művészetek Palotája: vasárnap délután az Üvegteremben Csalog Gábor, Kemenes András és a Ludium Együttes játszik, este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az UMZE Kamaraegyüttest Eötvös Péter, a Concerto Budapestet Keller András vezényli.

prae.hu

Délután a Jelek, játékok, üzenetek sorozat darabjai csendülnek fel, este a Kurtág-életművet átfogó programot hallhat a közönség.

A boldogult R. V. Truszova üzeneteit és az Ahmatova-dalokat Eötvös Péter vezényli, aki az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az énekes szólista Natalja Zagorinszkaja lesz, akivel az Ahmatova-dalokat március 4-én Bécsben, a Musikverensaalban is megszólaltatják a bécsi rádiózenekar kíséretével.

Felidézte, hogy a mű ősbemutatója, amelyet együtt csináltak 2009-ben a New York-i Carnegie Hallban, nagy siker volt, és igen jól fogadta a magyarországi premiert is a Millenáris Teátrumban a hazai közönség.

"Azt tapasztalom, hogy a kortárs zene iránt nagyon nyitottak a hallgatók Németországban, még jobban Franciaországban, sokat vagyok a kollégáim és a saját darabjaimmal Amerikában, Japánban, sőt most már Kanadában is elkezdődött az érdeklődés. A zenészek mindenütt roppant aktívak, a befogadás pedig jelentős mértékben függ a rendszeres szervezéstől-rendezéstől. Szisztematikusan kell építeni a modern repertoárt és folyamatosan informálni a publikumot.

Természetesen jól kell előadni az új darabokat, a klasszikusokat ugyanúgy. Szerintem ez a kulcs" - véli a zeneszerző-karmester.

Eötvös Péter úgy látja, hogy Magyarországon "beállt" a Kurtág-repertoár játszása, tehát nem feltétlenül szükséges, hogy a szerző jelen legyen a betanulásnál. "Gyuri bácsi most nem jön Budapestre.

Az ötvenedik születésnapján az Új Zenei Stúdióval játszottunk a tiszteletére, és már akkor látszott, hogy egy +zenei nagyságrenddel+ élünk együtt. Aztán köszöntöttük őt hatvanadik, hetvenedik, hetvenötödik, nyolcvanadik születésnapján" - idézte fel Eötvös Péter, aki szerint a két koncert műsora méltó az alkalomhoz, egyúttal szimbolikus jelentőségű, mert vokális és hangszeres, szóló- és kamara-, ensemble és zenekari darabokat lehetett összefogni az estre.

A nyáron tragikus körülmények között elhunyt, autentikus Kurtág-előadó, Vékony Ildikó cimbalomművész emlékének is ajánlott hangversenyen a művek sorrendje az eredetileg meghirdetetthez képest csak annyiban változik, hogy a pódium berendezése miatt elsőként a Grabstein für Stephan hangzik el Elena Casoli gitárművésszel és ezt követi a két dal-ciklus. A koncert második részében a Concerto Budapest játszik: az Op. 27 No. 2 Kettősversenyben Nicolas Altstaedt (gordonka) és Csalog Gábor (zongora) lép pódiumra, az estet pedig végül a Stele című darab zárja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés