bezár
 

art&design

2011. 02. 16.
Párizsi kocka az Abigail Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Abigail Galéria 2011. februárjától új kiállítás-sorozatot indít Nemzetközi Kortárs Mesterek címmel. A vállalkozás küldetése, hogy a tárlatokon és az azokat kísérő honlapon, rendezvényeken, előadásokon keresztül jobban megismertesse a magyar közönséggel, gyűjtőkkel a nemzetközi kortárs művészetet, és hogy új és izgalmas képet adjon a külföldi művészeti szcéna neves alkotóiról.

A rendezvény-sorozat első állomásaként megrendezett, Párizsi kocka című tárlat a geometrikus absztrakció nagy külföldi mestereinek ismertetését tűzte ki célul. A tárlat művészei hazánkban kevéssé ismertek, azonban mindannyian nemzetközileg számon tartott és nagy népszerűségnek örvendő festők. Egy-két kivétellel (az 1960 után született Helen Vergouwen és Gaël Bourmaud), a kiállító művészek mind egy idősebb, megbecsült, nagy sikereket elért generációhoz tartoznak. Alkotásaik a világ számos rangos magán- és közgyűjteményében szerepelnek. Az Abigail Galéria februárban nyíló kiállítása hiánypótló szerepet tölt be, ugyanis közülük sokan mindezidáig még soha sem állítottak ki Magyarországon.
Egy kép a Párizsi kocka című kiállításról
A minden egyes alkotótól legalább 3 művet - összesen kb. 60 alkotást - bemutató tárlat anyaga igen gazdagnak és változatosnak ígérkezik. A bemutatott festők a legkülönfélébb irányzatokat képviselik: a szigorú matematikai elveken alapuló absztrakciótól a színesebb, lágyabb, játékosabb válfajokig. A tárlat emellett a festők régebbi és frissebb alkotásaiból egyaránt merít majd, teljesebb képet adva munkásságukból.

A világ minden tájáról (Uruguay, Argentína, Japán, Belgium, Olaszország, Franciaország, stb.) származó kiállítók közötti kapocs az, hogy mindannyian Párizsban élnek, alkotnak és a mértani formák, a geometria világának elkötelezett hódolói. Sokan közülük (Bolivar, Michel Jouët, Mitsouko Mori) a nagy múltú, az absztrakció mellett 1946 óta elkötelezett párizsi Salon des Réalités Nouvelles rendszeres résztvevői.
Egy kép a Párizsi kocka című kiállításról
A tárlaton a MADI nemzetközi művészeti mozgalom több taggal is képviselteti magát: a csoport egyik alapítója, az uruguayi Carmelo Arden Quin mellett Giancarlo Caporicci, Mitsouko Mori is több alkotással szerepel majd. A két argentin résztvevő, Luis Tomasello és Horacio Garcia-Rossi az Op Art és a kinetikus művészet jeles képviselői. A svéd Thorsten Riddel komplex matematikai folyamatokra épülő kompozícióival a számítógépes művészet egyik úttörője. Nem's Judit festményei a permutációs elvek adta korlátlan lehetőségeket kutatják. Robert Saint Cricq használt anyagokból készült asszemblázsai pedig egy poétikusabb, humortól sem mentes világba vezetik a nézőt.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés