bezár
 

art&design

2011. 02. 16.
Újabb galériák, éttermek nyílhatnak a Bartókon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb galériák, éttermek nyílhatnak tavasszal az újbudai kulturális városközpontban. A XI. kerület két héten belül újabb pályázatot ír ki tucatnyi önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség hasznosítására - közölte Kupper András (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerdán az MTI-vel.

prae.hu

A Bartók Béla úti ingatlanokba elsősorban a kortárs képzőművészeket bemutató kiállítóhelyeket, továbbá éttermeket, kávézókat, cukrászdákat vagy könyvesboltokat várnak.

A bérlők jelentős mértékű, mintegy 95 százalékos díjkedvezményt kaphatnak, ha kínálatuk illeszkedik a "tematikus utca" profiljába.
A február végi kiírás várhatóan 10-12 helyiséget érint; ezek funkcióját a kerületi önkormányzat kulturális bizottsága határozza meg.

Az önkormányzat azt szeretné, ha az új kulturális létesítményekben kisebb koncerteket, színházi előadásokat, esetleg kamaraopera-előadást is be lehetne mutatni.

A városvezetés szabadtéri fesztiválokat, köztéri szobrokat és egyéb látványosságokat is tervez a területre, így nemcsak a helyiségek, hanem az utcák és terek is megtelhetnek majd programokkal.

A kerület reményei szerint az új intézmények a környékbeli iskolák kulturális életét is színesítik majd, és akár helyszínei is lehetnek a művészeti alapképzés egy-egy különórájának.

Hosszabb távon a Bartók Béla út környéki utcákat is bevonnák a programba, így Újbuda "belvárosa" kulturális negyeddé formálódhat. Ehhez azonban meg kell várni, amíg a 4-es metróhoz kapcsolódó felszíni építkezések befejeződnek a Móricz Zsigmond körtérnél, valamint a Szent Gellért térnél.

Utóbbihoz közel, a Műegyetem melletti rakparton mélygarázst terveznek. Amint elkészül, napirendre kerül a Bartók Béla úti forgalom csökkentése. Ez azt jelenti, hogy - az elképzelések szerint - az autósforgalom egy részét a felső és az alsó rakpartra terelnék, így a Bartók Béla úti járdákat kiszélesíthetnék.

A korábbi városvezetés idején kiadott tanulmány szerint a Bartók Béla út Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti szakaszán kétszer egy sávot alakítanának ki, de a dél-budai térség hagyományos közlekedési eszköze, a villamos megmaradna.

A városrészben lakott és alkotott rövidebb-hosszabb ideig Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond és Ottlik Géza. A tavaly átadott Hadik kávéház épületének tetőterében pedig Csontváry Kosztka Tivadar festőművész élt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés