bezár
 

színház

2011. 02. 16.
A Bloom! és Fehér Ferenc nyerte a Lábán Rudolf-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bloom! City című produkciója és Fehér Ferenc Tao Te című előadása nyerte el idén Lábán Rudolf-díjat; a 2010-es esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó elismerést szerdán adták át Budapesten.

Szkéné színház

A Lábán Rudolf-díjat a Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház alapította 2005-ben a XX. századi modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségének emlékére; az elismerés odaítélésére az alapítók hagyományosan független esztétákat, kritikusokat és szakújságírókat kérnek fel.

A két fővárosi színház felajánlásának köszönhetően a legjobb koreográfiák alkotói közül ketten pénzjutalomban részesülnek; a fél-, illetve másfélmillió forintos összeget a művészek következő előadásukhoz használhatják fel.

Az Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás kritikus, muzeológus, Koren Zsolt újságíró, szerkesztő, Králl Csaba tánckritikus, Kutszegi Csaba szerkesztő, tánckritikus, Péter Márta tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Tóth Ágnes Veronika kritikus alkotta szakmai zsűri 120 produkció megtekintése után 6 előadást jelölt az idei Lábán Rudolf-díjra.

A Trafó által felajánlott díjat a zsűri döntése értelmében a Fehér Ferenc által koreografált Tao Te című produkció nyerte el. Az előadás táncosai Fehér Ferenc, Dózsa Ákos; a zene Fehér Ferenc, a jelmezek Simon Judit munkái.

"A darab kezdetén két higanymozgású, izgága fickó kap össze egy falat kalácson. Végletesen összetartozó lények ők: lehet, hogy testvérek, lehet, hogy tükörképek, de megeshet az is, hogy valóban ellenfeleket látunk, akik az utolsó falatért marakodnak.

Játékos, könnyed, +harc nélküli harc+ zajlik közöttük. Stilizált küzdelmeik egy burleszk szereplőit, egy számítógépes játék hőseit vagy éppen marionett-figurákat is eszünkbe juttathatnak" - szól az előadásról a zsűri laudációja.

Mint a méltatás kiemeli: "Fehér Ferenc és Dózsa Ákos kettőse megkapó, üdítő látvány, Fehér Ferenc sugárzó, szuggesztív, vibrálóan izgalmas lényét Dózsa Ákos melankolikusabb, kamaszosabb, szelíd, de meglehetősen elszánt figurája ellenpontozza. A lépésanyag olykor egészen akrobatikus, máskor pedig ironikusan egyszerű: a street dance-ből kölcsönzött, villámgyors pördüléseket, forgásokat pimaszul együgyű, rongybábszerű lépegetés követi".

A MU Színház díját a szakmai kuratórium a Bloom! City című előadásának ítélte, melynek alkotó-előadói Dányi Viktória, Molnár Csaba, Sebestyén Tímea, Solinas Moreno és Igor Urzelai; a zene Alberto Ruiz Soler munkája.

Mint a zsűri fogalmaz, "a City mozgásba szőtt politikai pamflet, identitásfürkésző és preferenciavizsgáló talk show, ahol nem hagyományos kér(d)és-felelet játék zajlik, hanem parancsszavak röpködnek, míg az arra érkező válaszok nem szóban, hanem mozdulatokban fogalmazódnak meg".

"Egészen újszerű az az észjárás is, ahogy a társulat a mozgáshoz közelít, ugyanis eredendően nem a mozdulatokból indulnak ki, hanem az elhangzó szövegeket, vezényszavakat és utasításokat dekódolják különböző előjelű mozdulatokká, esetenként mozdulatok folyamatává, rendszerévé" - áll az előadás laudációjában.

Az idei díjakat Udvaros Dorottya színművész és Nádasdy Ádám költő, műfordító adta át Fehér Ferencnek, illetve Dányi Viktóriának.

Erős Balázs, a MU Színház igazgatója az ünnepségen bejelentette: az alapítók változásokat terveznek az elismerés odaítélésében és átadásában; ennek részleteit a közeljövőben dolgozzák ki a kuratóriummal közösen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés