bezár
 

zene

2011. 02. 16.
Friedrich Cerha 85. születésnapját ünneplik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön a bécsi Konzerthausban tartják a 85 éves Friedrich Cerha osztrák zeneszerző születésnapi koncertjét. Március 13-án a Salzburg Biennálén veszi át a tartomány nemzetközi zenei díját.

prae.hu

A bécsi esten - amelyre meghívták Heinz Fischer szövetségi elnököt is - elhangzik Omar Khajjam tíz rubáijának (versének)megzenésített változata, az A-dúr klarinét kvintett, a C.'s Manier és az Eine Art Chansons című alkotás. Közreműködik az Arnold Schönberg Kórus Erwin Ortner vezetésével, a kamarazenekart Heinrich Schiff vezényli.

Cerha születésnapi köszöntését nem véletlenül rendezik a Konzerthausban, mivel a zeneszerző 1988 óta a ház mögött álló egyesület tiszteletbeli tagja. Az évforduló alkalmából az osztrák közszolgálati televízió ismét műsorra tűzi Robert Neuman Cerháról készült portréfilmjét, amely öt éve, a zeneszerző 80. születésnapjára készült.

Salzburg tartomány zenei díját az olasz Salvatore Sciarrino és a svájci Klaus Huber után kapja meg a huszadik századi új bécsi iskola követője, Friedrich Cerha.

A tavaly nyáron odaítélt, 60 ezer euróval járó nemzetközi zeneszerzői díjat március 13-án veszi át a neves osztrák komponista a Salzburg Biennálén, amelyen a zenei program súlypontja Cerha munkássága lesz, több opus magnuma - fő alkotása - megszólal.

"Kissé későn érkezett..." - jegyezte meg a díjról értesülve a zeneszerző hozzátéve, hogy kielégíti a hiúságát az elismerés. Kollégái, köztük Boulez, Lachenmann és - a 85. születésnapját két nappal Verha után ünneplő - Kurtág György is üdvözölték a zsűri döntését.

Friedrich Cerha Bécsben született 1926. február 17-én. Nevét többek között az tette közismertté, hogy ő fejezte be Alban Berg Lulu című operáját. 1959-ben fejezte be a bécsi Zeneakadémiát, ahol később, 1976 és 1988 között tanított is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés