bezár
 

zene

2011. 02. 15.
Újabb humanitárius díjat kapott Barenboim
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Daniel Barenboim kapja idén az Otto Hahn-békemedált. A világhírű karmester, akit múlt vasárnap tüntettek ki a Drezda Díjjal, március 22-én veheti át Berlinben a Nobel-díjas német kémikus, az atommagkémia atyjának nevét viselő elismerést.

prae.hu

Az ENSZ németországi szervezete kedden hozta nyilvánosságra, hogy az idén a 68 éves zongoraművész-karmesternek ítélték a békemedált azért a munkáért, amelyet az izraeli-palesztin párbeszéd érdekében kifejt.

Barenboim minden lehetséges alkalommal a megértést és a párbeszédet hangsúlyozza. Barátjával, a palesztin Edward Said irodalmárral együtt hozta létre a West-Eastern Divan Orchestrát, amelyben izraeli és palesztin fiatalok muzsikálnak együtt. Said 2003-as halála óta Barenboim egyedül folytatja az együttes vezetését.

Az izraeli-argentin származású muzsikus a Drezda Díjat is a különböző kultúrájú emberek és országok közötti konfliktusok elhárítását segítő tevékenységéért vehette át február 13-án.

Az Otto Hahn Nobel-díjas német kémikusról elnevezett békemedált 1988-ban alapította unokája, Dietrich Hahn. Otto Hahnt az atommagkémia atyjának és az atomkorszak megteremtőjének is nevezik. Mégis egyik kezdeményezője volt 1955-ben az atomfegyverek háborús használata elleni Mainau Nyilatkozatnak, amelyet félszáz rangos tudós, főleg fizikus és kémikus támogatott.

A nevét viselő elismerést, amelyet kétévente ítélnek oda, megkapta többek között Mihail Gorbacsov, Simon Wiesenthal, Yehudi Menuhin és Muhammad Ali is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés