bezár
 

zene

2011. 02. 14.
Új Radiohead-album
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy év szünet után új stúdióalbummal jelentkezik a Radiohead, napjaink egyik legnagyobb hatású rockzenekara; a brit csapat The King of Limbs című anyaga szombattól lesz letölthető.

prae.hu

Bár a hírt maga a zenekar tette közzé hétfőn honlapján, a lemez körül egyelőre nagy a titkolózás. Az sem segít sokat az eligazodásban, hogy a Radiohead tájékoztatása szerint ez lesz "a világ első újságalbuma". Talán arra vonatkozhat ez, hogy a hétfői bejelentés szerint a vásárlók egy 625 képből (művészeti alkotásból) álló kiadványt, CD-t, vinylt és egy műanyag tokot is kaphatnak majd a pénzükért.

Az album mp3 és WAV formátumban szombattól tölthető le 6, illetve 9 fontért (1950, illetve 2900 forintért). Az "újság" formátum jóval drágább lesz, 30, illetve 33 fontba (9500 vagy 10500 forintba) kerül majd. Fizikai formátumban, tehát CD-n vagy vinylen május 9-től lehet hozzájutni a Radiohead új lemezéhez.

A Guardian honlapján felidézte, hogy Colin Greenwood basszusgitáros korábban "zajosnak és kaotikusnak" nevezte a stúdióba vonulást megelőző próbákat. Szintén ő beszélt arról, hogy az új Radiohead-album producere is Nigel Godrich, eddigi korongjaik hangzásának véglegesítője.

Az alternatív rock forradalmasítójának tartott Radiohead (Thom Yorke - ének, gitár, zongora, Jonny Greenwood - gitár, billentyűk, Ed O'Brian - gitár, vokál, Colin Greenwood - basszusgitár, szintetizátor, Phil Selway - dob, ütőhangszerek) 1985-ben alakult, nevét a Talking Heads egyik dalának címéből, a Radio Head-ből kölcsönözte.

Eddig hét stúdiólemezt készítettek; a Pablo Honey 1993-ban, a The Bends 1995-ben, a korszakalkotónak tartott pszichedelikus OK Computer 1997-ben, a Kid A 2000-ben, az Amnesiac 2001-ben, a Hail to the Thief 2003-ban, az interneten tetszés szerinti összegért letölthetővé tett In Rainbows pedig 2007-ben jelent meg. A rendkívül energikus előadó Yorke sikeres szólólemezt is készített.

A Radiohead 2006-ban nagy sikerrel fellépett a Sziget fesztiválon. További magyar vonatkozás, hogy Kovács Lajos színész szerepel a csapat Karma Police című videoklipjében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés