bezár
 

zene

2011. 02. 14.
Madonnás lett Lady Gaga új száma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lady Gaga új száma, a hétvégén debütált Born This Way, amelyet az énekesnő a meleg büszkeség himnuszának szánt, rajongóinak és kritikusainak is Madonna Express Yourself című dalát juttatja eszébe.

prae.hu

A Born This Way a májusban forgalomba kerülő új Lady Gaga-album címadó produkciója. Az excentrikus sztár ezzel a számmal lépett fel a vasárnapi Grammy-gálán, amelyen The Fame Monster című lemezéért és annak Bad Romance című daláért is arany gramofonnal jutalmazták.

A Born This Way mindössze tíz perc alatt született - árulta el a 24 esztendős, New York-i énekesnő, aki maga írta a számot. Számos kritikus és rajongó azonban egyöntetűen állítja, hogy az 1989-es Madonna-sláger hatása érződik rajta.

"Alapvetően Madonna Express Yourself című számának átdolgozása, amely Madonna Vogue című dalának hangulatát is magán viseli. Ez egy kicsit túl sok Madonnából olyasvalaki esetében, aki éppen saját identitását építgeti, mint...khm...az új Madonna" - vélekedett Neil McCormick, a londoni The Daily Telegraph szakírója.

"Határozottan érződik a Madonna-hangulat, de ezt óriási elismerésnek szánom. Ez a szám brutális" - twitterezte pénteken NerdAndAHalf néven egy rajongója.

Más hangok szerint azonban a hasonlóság nem több annál, mint ami bármely szám esetén, és bármely zenei műfajban tetten érhető az elődökkel kapcsolatban. A tekintélyes Rolling Stone magazin a house és a diszkó felé hajló dalt a maximálisan adható öt csillagból néggyel értékelte.

"Nyilvánvaló tisztelgése ellenére Madonna Express Yourself száma előtt - amely egyébként a Staple Singers Respect Yourself-jének koppintása volt - a dalt az évtizedes meleg diszkó hagyományok itatják át" - fogalmazott a Rolling Stone. A magazin egyúttal kiemelte, hogy a Born This Way-ben "a teljes Gaga-mítosz, minden politikai és katolikus szorongása, elkenődött rúzsa egyetlen briliáns poprobbanásban egyesül".

A New York Magazinban "eredetien lenyűgöző popsztárnak" titulált Gagát gyakorta hasonlítják Madonnához meghökkentésre törekvő zenés videói és színpadi fellépései, valamint olyan sodró lendületű számai miatt, mint a Bad Romance vagy a Poker Face.

A Vogue divatlap márciusi borítóján rózsaszín bubifrizurával tündöklő énekesnő a magazinban arról beszélt, hogy új lemezét "az évtized legjobb albumának" szánta. A 60 Minutes című amerikai tévéműsor vasárnapi adásában pedig így fogalmazott Lady Gaga: "Egyik legkiemelkedőbb művészi alkotásom a hírnév művészete. A hírnév mestere vagyok."

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés