bezár
 

film

2011. 02. 12.
Berlinale - Kezdődik a fesztivál "legfinomabb része", bemutatkoznak a németek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatkozik szombaton az első német versenyfilm a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, és megkezdődik a Berlinale "legfinomabb része", a kulináris program, amelynek keretében gasztronómiai témájú filmeket vetítenek a Martin Gropius Bau múzeum egyik termében.

prae.hu

A Schlafkrankheit (Álomkór) című film az afrikai segélyprogramok világáról szól, arra a kérdésre azonban Ulrich Köhler munkája nem ad választ, hogy ezek a kezdeményezések áldásnak vagy átoknak bizonyulnak-e. "Ellenmondásos az álláspontom, nem tudok megoldással szolgálni" - mondta szombati sajtótájékoztatóján a direktor. A film egy olyan európai orvos helyzetét mutatja be, aki Afrikában próbálja feltartóztatni a járványt, és közben egyre inkább elszakad gyökereitől. "Szabadulna is helyzetéből, de nem akar hazamenni" - magyarázta Pierre Bokma, az orvost alakító színész.

Ulrich Köhler sok szálat beleszőtt a film forgatókönyvébe, a gyarmati múlton át a mindent átszövő korrupcióig és a társadalmi problémákig. A film vegyes fogadtatásra talált, a németeknek azonban van még okuk a bizakodásra, egy másik film, a Wer wenn nicht wir (Ki, ha nem mi) című alkotás is szerepel a játékfilmek versenyében.

A Berlinale szombattól ötödik alkalommal adózik a kulináris élvezeteknek, a Culinary Cinema elnevezésű programban ezúttal 12 gasztronómiai témájú, valamint a környezettel foglalkozó alkotást láthatnak az érdeklődők. Idén Give Food a Chance, vagyis Esély az ételnek mottóval rendezik meg a fesztivál "legfinomabb részét", amely február 18-ig tart. A vetítések után ismert német séfek, köztük Michelin-csillagos éttermek szakácsai főznek a Berlinale vendégeinek a Martin Gropius Bau mellett felállított Gropius Mirror nevű sátorétteremben.

"Adjunk esélyt az ételnek - nem az ételnek álcázott szemétnek -, hogy újra központi része legyen életünknek" - mondta Dieter Kosslick fesztiváligazgató. Emlékeztetett arra, hogy a rangos filmmustra tíz évvel ezelőtt "kóstolt bele" a gasztronómia világába, akkor még csak a borok kerültek terítékre. Öt évvel ezelőtt aztán útjára indult a Culinary Cinema, amelynek célja, hogy rávilágítson a film, a kultúra, a konyha és a környezet kapcsolatára. "Egy ország konyhája fontos része a kultúrának" - vélekedett Kosslick.

A programban többek közt dél-koreai, amerikai, argentin, spanyol és ír alkotás szerepel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Dev Patel: A Majomember
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés